Život

Što se dosad zna o padu pakistanskog putničkog aviona u kojem je bilo 107 ljudi

Zrakoplov je letio iz Lahorea u Karachi i pao na gusto naseljeno područje. Broj žrtava mogao bi biti golem

Rescue workers gather at the site after a Pakistan International Airlines aircraft crashed in a residential area in Karachi on May 22, 2020. - A Pakistani plane with nearly 100 people on board crashed into a residential area in the southern city of Karachi on May 22, killing several people on the ground. (Photo by Rizwan TABASSUM / AFP)
FOTO: AFP

U Pakistanu se danas srušio putnički zrakoplov. Pao je na gusto naseljeno područje grada Karachia. Iako je objavljeno da se u njemu nalazilo 107 ljudi, zbog pada na naselje strahuje se da bi broj žrtava mogao biti veliki. U ovim trenucima razlozi pada još nisu poznati, međutim prve inforamvije ukazuju na to da je došlo do tehničkih problema pri slijetanju. Evo najbitnijih stvari koje se dosad znaju.

Što znamo o zrakoplovu?

Zrakoplov Pakistan International Airlinesa (PIA), Airbus A320, letio je iz Lahorea za Karachi i trebao je sletjeti u 14 sati i 30 minuta po lokalnom vremenu. Kako su priopćili iz PIA-e, u njemu se nalazilo 99 putnika te osam članova posade.

Gdje je točno pao?

Zrakoplov se srušio na gusto naseljeno područje grada. Riječ je o dijelu grada svega nekoliko kilometara udaljenom od zračne luke. Po fotografijama i snimkama vidljivo je kako je avion pao na kuće i zgrade iznad kojih se odmah nadvio crni dim. Oštetio je neke od objekata, ali i automobile koji su se našli u tim ulicama. Po ulicama su se također mogli vidjeti razbacani dijelovi zrakoplova.

“Prije samog pada udario je u telekomunikacijski toranj i potom se srušio preko kuća”, ispričao je svjedok Shakeel Ahmed. Svjedok Mohammed Uzair Khan za BBC je rekao da je čuo snažan zvuk i izašao iz svoje kuće. “Gotovo četiri kuće bile su u potpunosti srušene, bilo je toliko vatre i dima. To su moji susjedi, ne mogu vam reći što je to bilo strašno”, kazao je.

 

 

Koliko ima žrtava?

Na teren je odmah izašla vojska te spasilačke ekipe. Strahuje se kako bi broj žrtava mogao biti velik posebice jer je avion pao na stambeno naselje. Prema posljednjim informacijama koje je objavio CNN, u bolnicu je s mjesta tragedije prevezeno 11 žrtava. Zasad nije poznato je li riječ o putnicima zrakoplova ili o ljudima koji su bili u tom dijelu grada u trenutku kada zrakoplov ondje pao.

BBC je objavio kako je pad zrakoplova preživio predsjednik Banke Punjaba Zafar Masud koji se nalazio među putnicima zrakoplova, a na Twitteru se pojavila snimka njegovog spašavanja. Pakistansko društvo Crvenog polumjeseca objavilo je na Twitteru kako je na teren izašlo 25 njihovih pripadnika s tri vozila kako bi pomogli u spašavanju unesrećenih. Njihovi volonteri pomažu u izvlačenju tijela iz krhotina aviona.

 

Zašto je pao zrakoplov?

Svjedok iz civilnog zrakoplovstva za Reuters je izjavio kako zrakoplov prije pada nije mogao spustiti kotače za slijetanje, no to informaciju još nitko nije službeno potvrdio. Pakistansko ministarstvo avijacije priopćilo je kako su pratili let, međutim da im je prije samog slijetanja nestao s radara. Pakistanska Dunya News priopćila je, pak, da je dobila snimku razgovora s pilotom na kojoj se čuje kako je prije pada prijavio da su mu otkazali motori.

Iz aviokompanije su potvrdili jedino da je pilot prije slijetanja prijavio tehničke probleme na inače 15 godina starom zrakoplovu. “Posljednje što smo čuli od pilota je da ima tehničkih problema. Prije približavanja smo mu rekli da su obje piste slobodne, no on je odlučio da će napraviti krug. To je veoma tragičan incident”, kazao je glasnogovornik PIA-e Abdullah H. Khan. Pakistanski premijer Imran Khan na Twitteru je najavio da će pokrenuti istragu kako bi se točno utvrdilo kako je došlo do pada.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu