Što se zbiva u Đakovu i kolike su šanse da grad završi u karanteni?

Svi zaraženi zasad su stabilno i imaju blage simptome

ZADNJA IZMJENA: lip 26, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Situacija u Đakovu, jednom od žarišta zaraze koronavirusom, pogoršava se. Nakon što se Covid-19 pojavio u samostanu Milosrdnih sestara Svetog Križa, proširio se i na vrtić koje vode iste časne sestre. Osim toga, krizma koja se održala prošli vikend mogla bi biti novo žarište i već je pozitivan jedan od sudionika.

Podsjećamo, u četvrtak je đakovački epidemiolog, Karlo Kožul, smirivao situaciju i rekao kako nema potrebe da se Đakovo stavlja u karantenu jer su svi slučajevi vezani za jedan objekt. Ipak, danas se javnosti obratio i tamošnji gradonačelnik Marin Mandarić koji je rekao da se virus nekontrolirano širi gradom. Pitanje uvođenja karantene tako je ponovo postalo aktualno.

1. Gdje i kada je sve krenulo?

Sve je krenulo prije tri dana, u utorak 23. lipnja kada se saznalo da je 10 časni u đakovačkom samostanu zaraženo koronavirusom. Odmah po saznanju sestre su zatvorile vrtić Sunčev sjaj Nazaret, čiji su osnivači te samostansku crkvu u kojoj se mise ni prije nisu održavale zbog koronavirusa.

Dio časnih sestara odmah je preventivno poslan na bolničko liječenje zbog kroničnih stanja koja imaju te zbog svoje dobi. U četvrtak je objavljeno da je zaraženo još 36 časnih sestara iz đakovačkog samostana.

2. ‘Moramo se pomoliti za njih’

O zaraženim časnim sestrama govorio je i đakovački gradonačelnik: “Nema potrebe stigmatizirati časne sestre ili samostan. Ovo se, obzirom da su granice otvorene, moglo dogoditi bilo kome. Moramo im dati podršku te se pomoliti za njih”, rekao je Mandarić.

Podsjećamo, dvije časne sestre boravile su u inozemstvu i kako je šef HZJZ-a, Krunoslav Capak, rekao, po povratku se nisu pridržavale mjera i zaraza se proširila.

3. Zaraza u dječjem vrtiću

Nakon što je otkrivena zaraza u samostanu, isto se dogodilo i u vrtiću koji vode časne sestre. Prvo je u srijedu objavljeno da su pozitivne ravnateljica spomenutog vrtića te časna sestra koja je radila kao suradnica u vrtiću, a nakon toga je 133 djece s roditeljima koji ih moraju čuvati, poslano u samoizolaciju.

Danas ujutro objavljeno je da je zaraženo i dvoje djece iz đakovačkog vrtića. “Da, i ja sam pozitivna na korona virus. Žao mi je, silno mi je žao zbog djece i roditelja i samo zbog njih se osjećam loše… Zaista sam se trudila sve po vrtiću činiti po preporukama kako bi svi bili maksimalno zaštićeni”, rekla je ravnateljica dječjeg vrtića Sunčev sjaj-Nazaret Rahela Lacković za 24sata.

Đakovačkog epidemiologa Kožula slučajevi među djecom, čini se, ne zabrinjavaju. “Za koliko ste vi čuli teških slučajeva među djecom do sada u svijetu, i za koliko ste čuli teških slučajeva među mlađim ljudima?“, govorio je prije nego što se saznalo za zarazu među djecom.

4. Zaraženi nadbiskup i krizma

Među zaraženima se našao i nadbiskup Marin Srakić, koji je prošlog tjedna krizmao djecu. Srećom, još nema vijesti o zaraženim krizmanicima, ali ipak je zaražen jedan sudionik krizme. “Svi koje je prošli tjedan krizmao nadbiskup Marin Srakić bit će testirani jer je jedna osoba već potvrđena kao pozitivna”, dodao je načelnik lokalnog stožera Ivanović.

5. ‘Virus se širi po gradu’

Javnosti se danas obratio i gradonačelnik Đakova, Marin Mandarić koji upozorava na ozbiljnu situaciju. “Zabrinjava to što je koronavirus, preko vrtića i krizme održane u katedrali u nedjelju, izašao izvan samostana i nadbiskupije i proširio se gradom. Na krizmi je bilo rodbine, kumova, javljaju nam se građani koji imaju temperaturu, povraćaju”, rekao je gradonačelnik.

6. Informacije s današnje presice

Prema najnovijim informacijama danas je u Osječko-baranjskoj županiji zabilježeno 12 novih slučajeva zaraze. Od toga je osam vezano za Đakovo, a četiri za Osijek. Među njima su i djeca iz vrtića. Trenutno je, tako, u ovoj županiji 79 aktivnih slučajeva, a 18 ljudi je hospitalizirano no nitko nije na respiratoru.

Sve osobe su stabilno i imaju blage simptome. Trenutno je u županiji 631 osoba u samoizolaciji, od jučer novih 167 kontakata. U posljednjih 48 sati obavljeno je 500 testova, što je punio, naglašava načelnik stožera.

Željka Orešković
Telegram autor
1331 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program