Što trebate znati prije nego što odlučite da ćete postati vegetarijanac

Odustajanje od mesa može biti korisno za organizam, ali postoji par stvari na koje trebate obratiti pažnju

Man and woman eat salad vector illustration.
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Kao se bliže topliji mjeseci, često donosimo neke važne odluke, da ćemo početi redovito vježbati, apstinirati od bilo kakvog alkohola ili mijenjamo u potpunosti način prehrane. Ako ste razmišljali o prestanku konzumacije mesa u 2020. godini, niste jedini. Na stranici Veganuary, više od pola milijuna ljudi se obavezalo da će biti vegani ili vegetarijanci. Većina je to učinila iz zdravstvenih razloga, piše Inverse.

Istina je da odustajanja od konzumacije mesa možemo imati koristi za zdravlje, kažu stručnjaci ali samo ako to radite na siguran način. To znači da morate imati na umu koje sve hranjive tvari dobivate takvom prehranom, a koje ne. Važno je ne promijeniti prehranu na slijepo ili pretpostaviti da će vam se zdravlje samim odbacivanjem mesa poboljšati.

Potencijalno smanjeni broj upala

Uz pretpostavku da ne gomilate prerađene namirnice pune ugljikohidrata, poput tjestenine i slatkiša, jedna korist od vegetarijanske prehrane može biti smanjenje upala, što je i korist od konzumacije minimalno prerađene hrane općenito. Biljke, osobito u neobrađenom obliku, sadrže obilje hranjivih sastojaka. Prehrana na biljkama obično znači i unos više vlakana što pomaže osjećaju sitosti pa tako ograničavate prejedanje.

Osim toga, moguće je i da težina postane primjerenija i zdravija, metabolizam energije bolji, sugerira studija iz časopisa Nature, objavljena prošle godine. Znanstvenici pišu da su jedan od razloga tih koristi promjene u crijevima. Jedenje biljaka može stvoriti mikrobiom koji potiče povoljnu raznolikost vrsta bakterija.

Smanjen rizik srčanih bolesti

Antibiotici koji se koriste kod uzgoja mesa također su dio razloga zašto naša crijeva doživljavaju promjenu ako prestanemo jesti meso. Mnogo konvencionalno uzgojenih životinja dobiva hormone i antibiotike koji mogu uništiti naše korisne crijevne bakterije kao kada pijemo antibiotike.

Druga istraživanja su pokazala potencijalno smanjenje rizika srčanih bolesti, povezano s konzumiranjem crvenog mesa. Ali drugo istraživanje objavljeno u časopisu Annals of Internal Medicine, kaže da crveno meso uopće ne povećava kardiovaskularne rizike.

Uz vegetarijanstvo se veže i zdraviji život

Prelazak na vegetarijansku prehranu može biti povezan s boljim zdravljem, ali često se zanemaruje činjenica da vegetarijanci obično slijede višestruko zdravo ponašanje, poput vježbanja i nepušenja. Kod ljudi je gotovo nemoguće dokazati da meso nije korisno za prehranu ali je i široko prihvaćeno da ljudi mogu biti zdravi bez konzumiranja mesa..

Iako namirnice na biljnoj osnovi mogu koristiti tijelu na različite načine, postoje određeni zdravstveni aspekti koje trebate uzeti u obzir kada izbacujete meso s jelovnika. Vegetarijanskoj prehrani može nedostajati važnih hranjivih sastojaka kao željezo, cink, vitamin B12, a manje je i kreatina, holina i omega 3 masnih kiselina.

Ipak, treba se uzimati dodatni vitamin B12

Uzimanje vitamina B12 je nešto što bi svaki vegetarijanac trebao činiti, uz praćenje ostalih hranjivih sastojaka. Samo odustajanje od životinjskih proizvoda u korist biljne prehrane ne mora nužno biti zdravo. Zdrava prehrana svodi se na minimalno uzimanje prerađene hrane, jedenje cjelovite hrane, bez obzira na to ima li u njoj one životinjskog porijekla. Prestanak konzumacije mesa neće samo po sebi popraviti zdravlje.

Zamjena obroka brze hrane minimalno prerađenim vegetarijanskim jelima značila bi konzumiranje manje zasićenih masti, natrija i vjerojatno ukupnih kalorija. Tako promjena prehrane dovede do nižeg tlaka, šećera u krvi, a popravlja se i izgled tijela. Da bi jeli što zdravije, kuhajte. Uvijek je hrana iz vlastite kuhinje zdravija.