Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Par stotina studenata prosvjedovalo ispred Pravnog fakulteta; kažu da žele minimum poštovanja Uprave faksa

Okupilo se nekoliko stotina studenata sa zajedničkim zahtjevom da se cijena školarine izvanrednim studentima vrati na iznos od 6000 kuna

FOTO: Duje Kovačević/Srednja.hr

U 16 sati na Trgu Republike Hrvatske počeo je prosvjed studenata Pravnog fakulteta pod geslom “Nisi samo broj!”. Okupilo ih se nekoliko stotina sa zajedničkim zahtjevom da se cijena školarine za izvanredne studente vrati na godišnji iznos od 6000 kuna, umjesto 7200 kuna koliko je izglasano na posljednjoj sjednici Fakultetskog vijeća. Već smo pisali; studentski su predstavnici na toj sjednici glasali za prijedlog povećanja školarina da bi naknadno utvrdili da su, zapravo, preveslani jer uopće nisu znali za što glasaju.

Povećanje školarina, tako govore studenti Prava, samo je kulminacija nagomilanih problema na tom fakultetu. Žale se na odnos i komunikaciju uprave prema studentima, lošu organizaciju fakulteta i studija, ignoranciju studentskih pitanja…

“Draga upravo, dopustite da vam postavimo par pitanja. Je li pravedno da nam 17 dana ne odgovarate na pitanja? Je li pravedno da naše upite i zahtjeve nazivate mladalačkim aktivizmom? Je li pravedno da nam odbijete sve prijedloge olakšica za studente?”, govorio je na prosvjedu predsjednik Studentskog zbora Pravnog fakulteta Boris Rajić.

Duje Kovačević/Srednja.hr

‘Tražimo minimum poštovanja’

Pred okupljenim prosvjednicima oboružanim transparentima i zviždaljkama, rekao je i da je studentima dosta referade “koja nam poručuje da nije dužna odgovarati na naše upite”. Dodaje je i da im je, jednostavno, dosta sustava u kojem nitko ništa ne zna. Naglasio je da ovo nikako nije rat studenata protiv vlastitog fakulteta i profesora.

“Ne! Mi smo ovdje da tražimo minimum poštovanja i uvažavanja koji nam nije dan. Mi smo ovdje skupa s profesorima protiv jedne uprave koja nema sluha za naše probleme i probleme faksa, koja nije spremna na kompromis i koja sve ignorira”, rekao je Rajić.

Duje Kovačević/Srednja.hr

‘Kolegice i kolege’

Studenti su poručili i da njihova volja za borbom nikad nije bila jača i da očekuju da će se na sutrašnjoj, izvanrednoj sjednici Vijeća Fakulteta, pokazati da cijela epizoda s povećanjem školarina nije pravo lice fakulteta. “U ime svih okupljenih, poručujem upravi da nećemo odustati, nećemo biti studenti Prava na kakve ste navikli jer je naša borba pravedna”, zaključio je predsjednik Zbora, na što je krenulo skandiranje “Hoćemo pravdu!”.

Na transparentima koje su studenti ponijeli na prosvjed, između ostaloga je pisalo “Potres je druga najveća katastrofa na Pravnom fakultetu”, “Alkar Igor Gliha i momak Marko Jurić uništa” (op.a. Gliha je dekan, a Jurić prodekan Pravnog fakulteta), “Ako nemate za kruh, jedite kolače”, “Prodajem stan u Zagrebu za semestar na Pravu”… Jedna od studentica kazala je i kako ih se, ulaskom u akademsku zajednicu počelo oslovljavati kao kolegice i kolege, što podrazumijeva jednakost u akademskoj zajednici. Istaknula je, međutim, kako se na svojem faksu tako ne osjećaju.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više