Stožer ipak uvodi novu mjeru nakon današnje brojke: klubovi i kafići smiju raditi samo do ponoći

Capak kaže da je Stožer donio odluku nakon današnje brojke o 180 novozaraženih

ZADNJA IZMJENA: kol 13, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Nakon što se jučer činilo da se ipak neće ići sa skraćivanjem radnog vremena noćnih klubova i kafića, Stožer se nakon današnjih visokih brojki (180) izgleda predomislio. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je, naime, da od petka na snagu stupa nova mjera – ugostiteljski obrti mogu raditi samo do ponoći, javlja Dnevnik.hr.

“Jučer smo objavili da epidemiološka služba sa sanitarnom inspekcijom ima mogućnost privremeno zatvoriti klub, a danas je stožer donio odluku koja će na snagu stupiti sutra i vrijediti idućih 10 dana o ograničenju radnog vremena noćnih klubova, barova, caffea”, rekao je Capak, prenosi Dnevnik.hr. Dodao je da noćni klubovi neće moći raditi nakon ponoći.

Još mlađa dobna skupina

Capak je objasnio odluku o skraćivanju radnog vremena. ”Moram istaknuti nekoliko vezanih činjenica o ovih 180 novozaraženih. To je još mlađa dobna skupina nego jučer, u prosjeku 31 godina. Većina njih se može povezati s okupljanjima na Jadranskoj obali”, rekao je. Dodao je da će nadležne inspekcije nastavljati kontrolirati rad ugostiteljskih obrta.

Inače, Capak je još jučer na pitanje je li potrebno kao neke zemlje regulirati radno vrijeme, rekao da su u ovom trenutku zaključili da je bolje da zatvore zatvorene prostore, a da otvoreni, koji su manji rizik, nastave raditi kao i do sada. Dakle, da nema potrebe za skraćivanjem.

Situacija sa Slovenijom

Komentirao je i situaciju sa Slovenijom. Danas je, naime, objavljena vijest da je glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin jučer rekao da bi se Hrvatska mogla „brzo naći na crvenoj listi”, koja se u Sloveniji uvodi za zemlje u kojima je opažen značajan rast broja zaraženih. Stavljanje u tu kategoriju značilo bi da svatko tko iz Hrvatske ulazi u Sloveniju mora u karantenu na 14 dana.

Capak tvrdi da se to neće dogoditi: ”Što se tiče Slovenije, ne idemo na crvenu listu. Razgovarali smo danas s odgovornima za epidemiološku situaciju u Sloveniji”, otkrio je Capak.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program