Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Stožer je zabrinut zbog situacije u Italiji; ako se uskoro ne smiri uvode se strože mjere

Nema slobodne cirkulacije koronavirusa u Hrvatskoj

FOTO: screenshot/n1

S obzirom na porast broja smrtnih slučajeva i pogoršanje epidemiološke situacije s koronavirusom u Italiji, Nacionalni stožer civilne zaštite najavio je u ponedjeljak da će, ukoliko se situacija i Italiji ne smiri, razmotriti uvođenje strožih mjera. U Italiji je od nedjelje novih pet smrtnih slučajeva – bilo ih 29 a danas su ukupno 34 umrla te 566 novoobojelih u 24 sata. U ponedjeljak je bilo 1694 oboljelih u odnosu na jučerašnjih 1128.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunosav Capak upozorio je kako situacija u Italiji nije dobra jer se bolest eksponencijalno širi. “Ukoliko se bolest nastavi širiti tako brzo bit ćemo prisiljeni uvesti i neke strože mjere. O tome se dnevno diskutira na našem kriznom stožeru i kad zaključimo da situacija zahtijeva strože mjere mi ćemo ih donijeti”, kazao je Capak.

Upozoravaju na mjere prevencije

Iz Stožera su uputili apel građanima da se pridržavaju mjera prevencije, pranja ruku i samoizolacije jer na taj na čin čuvaju svoje zdravlje, svojih obitelji i suradnika te ostalih građana. U ovako promjenjivim okolnostima koje se bilježe iz sata u sat, rekla je voditeljica Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu Maja Grba Bujević, mijenja se sve pa tako i preporučene epidemiološke situacije.

“Od poslodavaca zahtijevamo da se strogo pridržavaju mjera koje su trenutno na snazi, jer ukoliko se nastavi trend s epidemiološkom situacijom u Italiji razmotrit će se i odlučiti o uvođenju paketa preventivnih mjera u kojim će se, između ostalih, propisati samoizolacija za sve osobe koje se u Hrvatsku vraćaju iz zahvaćenih područja”, poručila je Bujević.

Hospitalizirani bolesnici su dobro

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić izvijestila je kako u Hrvatskoj osim već zabilježenih osam slučajeva zasad nema novog pozitivnog na koronavirus. Dosad je testirano 206 uzoraka, još je desetak je u testiranju, a pet do šest uzoraka se očekuje za testiranje, kazala je. Svi hospitalizirni bolesnici su dobro, a dvoje prvooboljelih z Rijeke još uvijek ima temperaturu.

Na konferenciji za novinare Hrvatski crveni križ je predstavio letak koji govori kako pravilno, redovito i često prati ruke, a napravljen je u suradnji s HZJZ-om i po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije.

Nema slobodne cirkulacije koronavirusa

Danas je iz Pule istupio ministar zdravstva Vili Beroš koji naglašava da je dobro to što u Hrvatskoj nema slobodne cirkulacije koronavirusa, nego je, kako je rekao, riječ o “obiteljskoj infekciji” osam osoba grupiranih u dva centra. Ipak, kako kaže, zbog mnogo novih slučajeva u Italiji, treba promišljati o ugrozi kao o nečemu realnom.

“Nemamo slobodnu cirkulaciju virusa, što smatram iznimno dobrim. Međutim, i dalje smo smo jako oprezni jer od jučer do danas puno je novih slučajeva u susjednoj Italiji i moramo doista promišljati o toj ugrozi kao nečemu što je realno”, rekao je ministar i dodao da se u skladu s time poduzimaju se sve moguće mjere i unaprijed ih promišljamo, i to radimo i na razini Europske unije.

Ponovio je da se pacijenti u kojih je utvrđen koronavirus osjećaju dobro te kako zadnja dva pozitivna testirana ne pokazuju nikakve znakove bolesti. “Nema posebnog razloga za brigu, a prema njima će se postupati u skladu s pravilima struke. Ne smijemo ništa prejudicirati jer je u pitanju novi virus, odnosno nova bolest te se iz dana u dan donose novi zaključci i znanstveni podatci o njegovom ponašanju”, poručio je Beroš.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više