Strani mediji pišu da je Pag žarište korone. Tvrde da su se tamo zarazili njemački i talijanski maturanti

Zaraženo je deset mladih Nijemaca i dvije Talijanke

ZADNJA IZMJENA: kol 7, 2020
Foto: AFP
Što se upravo događa s koronavirusom:

U europskim medijima sve je više vijesti o strancima koji su se zarazili koronavirusom na ljetovanju u Hrvatskoj. Portal talijanskog lista Corriere della Sera tako piše o dvije 18-godišnjakinje koje su se navodno zarazile kada su bile na maturalcu na Pagu. Ukupno 37 maturanata sa sjevera Italije u Hrvatsku je autobusom došlo 25. srpnja.

Trajektom su otputovali na Pag, gdje su se proveli tjedan dana zabavljajući se. U Italiju su se vratili 1. kolovoza, a istoga je dana jedna od djevojaka osjetila prve simptome bolesti. Obavila je testiranje na koronavirus, na kojem se pokazalo da je pozitivna. Uskoro je otkriveno da je zaražena još jedna njezina kolegica. Otkriće je talijanske zdravstvene vlasti natjeralo da sve maturante koji su bili na izletu pošalju u kućnu izolaciju.

Kako piše talijanski list, u Padovi je naknadno otkriveno još sedam slučajeva zaraze kod ljudi koji su bili u Hrvatskoj, ali čini se da nisu povezani s maturalnim putovanjem. Epidemiolog Domenico Scibetta pojasnio je kako su dva faktora ključna u širenju koronavirusa među turistima: ponašanje na ljetovanju i razlika u razini epidemije u pojedinim državama.

Zarazili su se i Nijemci

„Teško je održavati distancu u klubu, gdje prijeti Covid-19. Posao virusa je da zarazi što više ljudi. Na nama je da ponašanjem pokušamo smanjiti njegovo širenje”, kaže Scibetta, koji dodaje kako mu fotografije snimljene na plažama sugeriraju da je zaboravljeno kakve je probleme Italija imala s koronavirusom. „Kad putujete u inozemstvo, morate imati na umu da nisu sve zemlje na istoj razini… Ta nejednakost olakšava uvoz virusa jer ne možemo zatvoriti granice”, kazao je.

Njemački portal t-online donosi sličnu priču o mladim Nijemcima koji su se navodno zarazili u Hrvatskoj. Kako piše taj portal, prisutnost virusa otkrivena je kod desetero maturanata iz šire okolice Stuttgarta. Na odmoru na Pagu bilo je, tvrde, ukupno 15 Nijemaca. Svi oboljeli maturanti poslani su u samoizolaciju, a njemački mediji simptome koji ih muče opisuju kao slične simptomima gripe, uz respiratorne smetnje i gubitak okusa. U karanteni je i 50 osoba koje su bile u bliskom kontaktu s povratnicima iz Hrvatske, pišu.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2009 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program