Život

Stručnjaci istražuju u kojim slučajevima bi žene s rakom dojke mogle izbjeći kemoterapiju

Misle da bi neke pacijentice nakon operacije podjednako dobro trebale reagirati na hormonsku terapiju

3d illustration  Breast Cancer Cell
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Za mnoge pacijentice s karcinomom dojke jedna od najtežih odluka o liječenju je hoće li ići na kemoterapiju ili ne. Studija objavljena u nedjelju, u New England Journal of Medicine, obećava da će izbor postati lakši i da će se mnoge žene s invazivnim karcinomom dojke u ranoj fazi moći sigurno odreći kemoterapije, piše NPR.

Pacijentice koje spadaju u zonu srednjeg rizika, nakon operacije podjednako dobro bi trebale reagirati na hormonsku kao i na kemoterapiju, a to će pokazati genomski test. Puno pacijentica će moći biti pošteđeno nepotrebne kemoterapije, tvrde.

Što sa ženama u sivoj zoni

Genomski test, nazvan Oncotype DX mjeri ekspresiju 21 gena u tkivu tumora uklonjenog tijekom operacije i predviđa rizik na skali od nule do 100. Oncotype DX prvi puta se pojavio na tržištu 2004. godine. Ranija istraživanja pokazala su da bi pacijentica s rizičnim rezultatom od 26 do 100 imala koristi od kemoterapije, a pacijentica na dijelu skale s ocjenom 10 i manje, ne bi.

Puno je žena bilo između, u takozvanoj sivoj zoni, i bilo je nesigurno procijeniti hoće li imati koristi ili neće. Nova studija uključila je preko 100.000 pacijentica. Pokazalo se da za one u sivoj zoni, koje su na skali između 11 i 25, postoji slična stopa preživljavanja, znači bez vraćanja karcinoma, kao i za one koji su imali samo hormonsku terapiju, nakon devet godina. Žene mlađe od 50 godina još su uvijek imale koristi od kemoterapije, posebno s rezultatima između 21 i 25.

Kemoterapija je bitna, samo je pitanje kada

“U praksi to znači da 70 posto pacijentica u sivoj zoni nije potrebno izlagati kemoterapiji”, kaže koautorica studije dr. Kathy Albain, profesorica hematologije i onkologije sa sveučilišta Loyola u Illinoisu. “Neizvjesnost je gotova.”

“Poruka studije nije da kemoterapija nije bitna. Kemoterapija je spasila puno života i nastavit će to činiti. Ali moramo biti precizniji kada je koristiti i kome je preporučiti, a to je sjajna vijest. “

Gensko testiranje je dragocjeni prvi korak za pacijentice s karcinomom dojke. Poznavanje rizika recidiva je iznimno važno za određivanje daljnje terapije. “Genski test je primjenjiv samo za pacijentice u ranoj fazi invazivnog karcinoma dojke”, kaže Loyola. “Izvan ove skupine još uvijek je potrebna kemoterapija.”

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu