Život

Stručnjaci istražuju u kojim slučajevima bi žene s rakom dojke mogle izbjeći kemoterapiju

Misle da bi neke pacijentice nakon operacije podjednako dobro trebale reagirati na hormonsku terapiju

3d illustration  Breast Cancer Cell
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Za mnoge pacijentice s karcinomom dojke jedna od najtežih odluka o liječenju je hoće li ići na kemoterapiju ili ne. Studija objavljena u nedjelju, u New England Journal of Medicine, obećava da će izbor postati lakši i da će se mnoge žene s invazivnim karcinomom dojke u ranoj fazi moći sigurno odreći kemoterapije, piše NPR.

Pacijentice koje spadaju u zonu srednjeg rizika, nakon operacije podjednako dobro bi trebale reagirati na hormonsku kao i na kemoterapiju, a to će pokazati genomski test. Puno pacijentica će moći biti pošteđeno nepotrebne kemoterapije, tvrde.

Što sa ženama u sivoj zoni

Genomski test, nazvan Oncotype DX mjeri ekspresiju 21 gena u tkivu tumora uklonjenog tijekom operacije i predviđa rizik na skali od nule do 100. Oncotype DX prvi puta se pojavio na tržištu 2004. godine. Ranija istraživanja pokazala su da bi pacijentica s rizičnim rezultatom od 26 do 100 imala koristi od kemoterapije, a pacijentica na dijelu skale s ocjenom 10 i manje, ne bi.

Puno je žena bilo između, u takozvanoj sivoj zoni, i bilo je nesigurno procijeniti hoće li imati koristi ili neće. Nova studija uključila je preko 100.000 pacijentica. Pokazalo se da za one u sivoj zoni, koje su na skali između 11 i 25, postoji slična stopa preživljavanja, znači bez vraćanja karcinoma, kao i za one koji su imali samo hormonsku terapiju, nakon devet godina. Žene mlađe od 50 godina još su uvijek imale koristi od kemoterapije, posebno s rezultatima između 21 i 25.

Kemoterapija je bitna, samo je pitanje kada

“U praksi to znači da 70 posto pacijentica u sivoj zoni nije potrebno izlagati kemoterapiji”, kaže koautorica studije dr. Kathy Albain, profesorica hematologije i onkologije sa sveučilišta Loyola u Illinoisu. “Neizvjesnost je gotova.”

“Poruka studije nije da kemoterapija nije bitna. Kemoterapija je spasila puno života i nastavit će to činiti. Ali moramo biti precizniji kada je koristiti i kome je preporučiti, a to je sjajna vijest. “

Gensko testiranje je dragocjeni prvi korak za pacijentice s karcinomom dojke. Poznavanje rizika recidiva je iznimno važno za određivanje daljnje terapije. “Genski test je primjenjiv samo za pacijentice u ranoj fazi invazivnog karcinoma dojke”, kaže Loyola. “Izvan ove skupine još uvijek je potrebna kemoterapija.”

Nastavite čitati