Stručnjaci predlažu par aktivnosti za smanjenje rizika moždanog udara, ne zvuče kao pretjerana gnjavaža

Česti odlasci u saunu, vođenje ljubavi i tamanjenje čokolade su, recimo, neki od njih

ZADNJA IZMJENA: stu 6, 2018
Foto: Getty Images/iStockphoto

Najučinkovitiji način za smanjenje rizika moždanog udara je zdrav život. To znači dovoljno fizičke aktivnosti, nepušenje, održavanje zdrave težine, umjeren unos soli. Ali studije sugeriraju i da određena hrana, običaji i pića mogu smanjiti rizik. Evo što stručnjaci savjetuju.

1. Sauna

Možda se još niste odlučili krenuti u saunu. Studija, objavljena u časopisu Neurology, utvrdila je da oni koji najčešće koriste saunu, četiri do sedam puta tjedno, imaju 60 posto manje šanse za moždani udar u usporedbi s onima koji je koriste samo jednom tjedno. Čini se da sauna djeluje na sniženje krvnog tlaka koji itekako utječe na rizik moždanog udara. Toplina u sauni pojačava protok krvi u kožu, stimulira imunološki sustav i promovira bolje zdravlje srca.

2. Čokolada

Umjerena konzumacija čokolade može biti povezana s manjim rizikom moždanog udara. Ne zna se još točno zašto ali se pretpostavlja da flavonoidi u čokoladi djeluju protuupalno i kao snažni antioksidans, što koristi i srcu i mozgu. Umjerena konzumacija tamne čokolade s manje šećera i više kakaa, najbolji je izbor. Čokolada se ne preporuča ljudima koji imaju višak težine jer debljanje povećava rizik udara.

3. Čišćenje zuba zubnim koncem

Ovo je još jedan razlog zašto ne bi trebali biti nemarni oko zubne higijene. Dobra dentalna higijena može učiniti više nego održati zube i desni zdravima, može smanjiti rizik moždanog i srčanog udara. Razlog se pripisuje aterosklerozi, suženju arterija koji je glavni rizični faktor udara. Kako se poboljšava zdravlje desni, napredovanje ateroskleroze se usporava. Studije pokazuju vezu ,ali American Heart Association traži još dokaza za uzročno-posljedičnu povezanost.

4. Seks

Seks se računa kao fizička aktivnost. A izgleda da je i određena zaštita od fatalnih koronarnih incidenata dodatna korist. Razlog je možda u tome što seksualni odnos spriječava nakupljanje kemijske tvari homocisteina kod muškaraca. U visokim razinama homocistein može povećati rizik krvnih ugrušaka i srčanog udara.

5. Kava

Mnogi vjeruju da kava može izazvati srčane probleme, ali nedavne studije pokazuju da je kava sigurna, čak se sugerira da može pomoći ljudima s nepravilnim otkucajima srca. Studija iz 2017. godine koja je analizirala podatke Framingham Heart Study utvrdila je da je ispijanje kave povezano sa smanjenim rizikom zatajenja srca za oko 7 posto i moždanog udara za 8 posto.

Eva Benedik
Telegram autor
2002 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program