Život

Stručnjaci s MIT-a i Harvarda izradili su masku koja može pokazati je li osoba zaražena koronavirusom

Maska unutar 90 minuta može ustanoviti je li onaj tko ju nosi zaražen koronavirusom

man wearing face mask environmental industrial smog dust toxic air pollution and virus protection concept male cartoon character portrait flat vector illustration (man wearing face mask environmental industrial smog dust toxic air pollution and virus
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Inženjeri MIT-a i Sveučilišta Harvard razvili su zaštitnu masku pomoću koje se unutar 90 minuta može ustanoviti je li onaj tko ju nosi zaražen koronavirusom, izvijestio je Massachussetts Institute of Technology (MIT). U maske su ugrađeni jednokratni senzori koji se mogu ugraditi i u druge maske za lice, a mogu se prilagoditi i za otkrivanje drugih virusa. Smješteni su s unutarnje strane maske te mogu otkriti virusne čestice u dahu i dizajnirani tako da ih korisnik može aktivirati kada je spreman za provođenje testa.

Rezultati se radi zaštite privatnosti prikazuju samo na unutarnjoj strani maske. Razvoj senzora kakvi se rabe u novoj maski počeo je prije nekoliko godina. Prije su se koristili za otkrivanje infekcija virusom ebole i zike.

Maska je precizna poput PCR testa

“Ovaj test je osjetljiv jednako kao i zlatno-standardni, vrlo osjetljivi PCR test, ali je i brz kao antigenski testovi koji se upotrebljavaju za brzu analizu covida-19”, rekao je istraživač Sveučilišta Harvard Peter Nguyen.

Istraživači su zatražili patent za novu tehnologiju i nadaju se suradnji s kompanijama na daljnjem razvoju senzora. “Nadamo se da bi ova platforma mogla potaknuti novu generaciju nosivih biosenzora za hitne službe, zdravstveno i vojno osoblje”, rekao je profesor medicinskog inženjerstva i znanosti na MIT-u James Collins.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu