Stručnjaci se još uvijek često bore s tim kako nam odabrati najbolji lijek za depresiju, evo što je bitno

Preporučaju lijekove uzimajući u obzir nekoliko ključnih faktora

ZADNJA IZMJENA: ožu. 19, 2017
Foto: Getty Images

Jednog će dana kada se o depresiji bude više znalo biti moguće točnije procijeniti koji će antidepresiv bolje funkcionirati kod neke osobe, piše u biltenu Harvard Medical School.

Trenutno, psihijatri i drugi liječnici koji prepisuju antidepresive biraju određene lijekove i količinu zasnovano na nekoliko faktora, uključujući slijedeće.

Dijagnoza

Određeni lijekovi djeluju bolje na specifične simptome i vrste depresije. Na primjer, neki antidepresivi mogu biti bolji od drugih ako problem depresije prati nesanica.

Nuspojave

Pitajte liječnika o popratnim pojavama preporučenog antidepresiva. Ako su najčešće nuspojave stvari koje bi željeli izbjeći, možda postoji druga opcija.

Dob

Kako starimo, tijelo razgrađuje lijekove sporije. Zbog toga, stariji pacijenti trebaju manje doze lijeka. Samo je nekoliko antidepresiva pozorno proučeno za korištenje kod djece.

Zdravlje

Liječnik mora uzeti u obzir faktore kao srčana ili neurološka bolest kada prepisuje određeni antidepresiv. Budite sigurni da ste liječnika upozorili na sve svoje smetnje prije nego donese odluku o lijeku.

Lijekovi, nadomjestci i prehrana

Kada se kombiniraju sa određenim lijekovima ili substancama, antidepresivi mogu biti neučinkoviti ili mogu pokazati zabrinjavajuće i opasne popratne pojave.

Alkohol i droge

Alkohol i druge supstance mogu izazvati depresiju i učiniti antidepresive manje učinkovitima. Liječnici prvo liječe alkoholizam ili ovisnost o drogama ako misle da to izaziva depresiju. Često je potreban simultani tretman za ovisnost i depresiju.

Eva Benedik
Telegram autor
1442 članka Više o autoru