Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Stručnjaci su došli do uzbudljivog otkrića: staro cjepivo za tuberkulozu pomaže u liječenju dijabetesa tipa 1

Cjepivo vraća vrijednosti glukoze u krvi skoro na normalu. I jeftino je

FOTO: Sanofi Pasteur Canada/Museum of health Care

“Jeftino, starinsko cjepivo protiv tuberkuloze vraća vrijednosti glukoze u krvi skoro na normalu pacijentima koji boluju od autoimune bolesti, dijabetsa tipa I što daje nadu za dostupan i učinkovit način liječenja”, kaže dr. Denise Faustman, direktorica Imunološkog laboratorija u Massachusetts General Hospital i starija autorica studije, javlja Boston Herald.

Eksperimentalni tretman, bakterija calmette-guerin, djeluje na način da eliminira stanice koje napadaju tkiva i povećava proizvodnju T stanica koje mogu prevenirati štetnu autoimunološku reakciju, kaže studija objavljena ovaj tjedan u časopisu Vaccines.

Mali uzorak, ali veliki rezultati

“Uzorak je bio mali, ali su rezultati ogromni”, kažu autori. Tri pacijenta s dijabetesom tipa I primila su 3 doze cjepiva BCG protiv tuberkuloze. Šest pacijenata je prije 5 godina primilo cjepivo jer se naslućivalo da bi moglo biti učinkovito, 111 osoba nedavno je započelo tretman.

Kod onih koji su primili cjepivo primjećen je pad hemoglobina A1c s prosječnih 7.26 na 6.18, što je tek malo iznad normalne vrijednosti koja je ispod 6.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više