Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Telegram.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Stručnjaci su oko nekih vrsta povrća još uvijek dosta zbunjeni, nisu sigurni je li štetno ili genijalno

Neki tvrde da rajčice, paprike, patlidžani i krumpiri izazivaju upale

ZADNJA IZMJENA: ruj 15, 2016
Foto: thebittenword.com/Flickr

Vjerojatno cijeli život jedete tzv. noćne sjenke. I vjerojatno vam je termin nepoznat, ali to je uobičajeno voće i povrće kao rajčice, paprike, patlidžani i krumpiri. To su biljke iz obitelji cvjetnica, solanaceae ili kako ih zovu nightshades. Ima ih više od 2000 vrsta, od malih biljaka do malog drveća. Većina biljaka iz te obitelji nije jestiva ali plodovi i korijenje nekih jest.

U posljednje vrijeme sve je više blogera koji tvrde da ova hrana izaziva upale. Blogeri Paleo dijete i poneki slavni kuhar optužuju ovu hranu da izaziva upale.

A što znanost kaže? Ne postoji niti jedan znanstveni dokaz da je to tako. Niti jedno istraživanje ne pokazuje da bi ovo voće i povrće moglo štetiti. Bezbrojne studije pokazuju upravo suprotno i ističu koristi koje imamo konzumiranjem. Neke studije kažu i da se bore protiv upala.

Znatno niži markeri nakon konzumacije

U nedavnoj studiji provedenoj na Illinois Institute of Technology ljudi su prvo jeli obrok s rajčicama i poslije obrok koji ih nije sadržavao. Kada su testirani na upalne markere, sudionicima se pokazalo da su im markeri bili znatno niži poslije konzumacije jela sa rajčicama.

Druga studija sa Washington State University našla je da muškarci imaju niže upalne markere nakon konzumiranja ljubičastih ili žutih krumpira, svaki dan tijekom šest tjedana.

Liječnici još ne razumiju tu hranu

Kako onda objasniti objave nekih blogera da ovo voće i povrće potiče nastanak bolova u zglobovima, akne, lupanje srca ili nesanicu?

Neki ljudi mogu biti alergični, a neki imaju lošu reakciju na tu hranu koju liječnici još ne razumiju, kaže Michael Pistiner, alergolog iz Bostona. Ako vam je konstantno loše nakon što jedete određenu hranu, izbjegavajte je.

No, u dugogodišnjem bavljenju alergijama, dr. Pistner nije imao puno pacijenata koji se žale na reakcije na to povrće. Ako ga izbjegavate, zakidate svoje tijelo za važne nutrijente i antioksidanse koje ono ima.

Eva Benedik
Telegram autor
1590 članaka Više o autoru
Više s weba