Život

Stručnjaci su stvorili uređaj koji smanjuje simptome kod odvikavanja od droge, FDA ga je upravo odobrila

NSS-2 uređaj stimulira živce u mozgu električnim pulsevima

FOTO: Screenshot/Vimeo

Američki Food and Drug Administration, zadužen za odobravanje novih lijekova, odobrio je korištenje novog uređaja za stimulaciju živaca u mozgu. Uređaj naziva NSS-2 Bridge proizvod je tvrtke Innovative Health Solutions, a služi za ublažavanje posljedica odvikavanja od droga.

Radi na principu stimuliranja kranijalnih živaca električnim pulsevima, čime ublažava posljedice poput znojenja, treskavice, želučanih tegoba, bolova u zglobovima i tjeskobe. FDA je u jučerašnjem priopćenju dozvolila njegovo korištenje, čime je NSS-2 postao prvi uređaj koji se koristi za ovu svrhu.

Svi ispitanici su pozitivno reagirali na tretman

Tijekom testiranja na 73 pacijenata, FDA je ustanovio da su svi ispitanici dobro reagirali na korištenje uređaja. Stručnjaci su zabilježili minimalno 31 postotni pad učestalosti njihovih simptoma, u samo 30 minuta korištenja uređaja. Pet dana nakon testiranja, 88 posto ispitanika počelo je terapiju lijekovima, kojima je zbog korištenja NSS-2 uređaja povećana efikasnost.

FDA je još 2014. godine NSS-2 uređaj odobrio za korištenje u akupunkturi. Međutim, uređaj ne smiju koristiti pacijenti s hemofilijom, pacijenti s pacemakerom i oni kojima je dijagnosticirana psorijaza vulgaris. FDA kaže da potiču razvoj i korištenje novih metoda liječenja, posebno za suzbijanje posljedica odvikavanja od droge. U interesu im je poticati nove metode liječenja, koje pritom ne bi izazivale nove ovisnosti.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu