Život

Stručnjaci su upravo otkrili lijek koji dramatično snižava kolesterol, tvrde da nikad nisu vidjeli slične rezultate

Repathu bi trebalo injektirati jednom do dva puta mjesečno

FOTO: Kolesterol/Wikipedia

Click2Houston javlja o novom lijeku koji dramatično snižava kolesterol. Podaci kažu da jedna od četiri odrasle osobe u dobi od 40 godina, uzima lijekove za snižavanje kolesterola.

Istraživanja su ustanovila da statini, lijekovi za snižavanje kolesterola, mogu smanjiti rizik srčanog infarkta, moždanog udara i smrt kod visoko rizičnih pacijenata ali i da bi dodavanje još jednog lijeka pružilo još veće koristi za zdravlje.

Uzimanje zajedno sa statinima

Šezdesetjednogodišnja gospođa Carol Hrvatin, godinama se bori sa kolesterolom. Umirovljena učiteljica sada uzima Repathu, lijek u injekciji koji smanjuje kolesterol. Nova studija pokazala je da upotreba ovog lijeka zajedno sa statinima znatno smanjuje kolesterol LDL koji se smatra lošim.

Ova razina tako niske vrijednosti kolesterola nije do sada postignuta niti u jednom kliničkom istraživanju, kaže kardiolog Steve Nissen. Studija je obuhvatila više od 900 pacijenata, jednu grupu koja uzima samo statine i drugu koja je uzimala statine sa injekcijom repathe.

Najniža vrijednost ikad postignuta u studiji

Poslije 18 mjeseci, grupa koja je koristila samo statine smanjila je kolesterol. Ali oni koji su uzimali statine i injekciju repathe imali su puno bolje rezultate, njihov je kolesterol bio niži za gotovo dvije trećine, pao je na najnižu vrijednost ikada postignutu u kliničkoj studiji.

Pacijentima koji piju statine nije se promijenila količina taloga na koronarnim arterijama, a 64 posto pacijenata koji su uzimali oba lijeka, imalo je znatno manje plaka. Oni sa najnižim kolesterolom najviše su poboljšali prohodnost arterija. Studija bi mogla dovesti i do promjene preporuka granica u kojima bi se normalni kolesterol trebao kretati. Repathu bi trebalo injektirati jednom do dva puta mjesečno.

Nastavite čitati