Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije žele istražiti špilje sa šišmišima blizu Wuhana, Kina ne da

Znanstvenici WHO-a pokušavaju pristupiti stotinama špilja

bat flat illustration isolated on white. halloween and mystic forest series
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Kina je odbila stručnjacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pristup pećinama šišmiša i područjima uzgoja divljih životinja u regiji koja se nalazi šest sati zapadno od Wuhana. Pokazalo se da je obližnjim tržnicama zabranjena prodaja živih divljih životinja samo nekoliko dana prije nego je Peking priznao postojanje novog virusa.

Znanstvenici WHO-a pokušavaju pristupiti stotinama špilja u kojima žive šišmiši u provinciji Hubei, objavio je jučer The Washington Post. Znanstvenici žele istražiti i obližnja farme divljih životinja koje uzgajaju na tisuće divljih životinja. Vjeruju da su te životinje mogle biti domaćin-posrednik širenja virusa sa šišmiša na ljude i tvrde da je istraživanje tih farmi ključni korak u utvrđivanju podrijetla pandemije.

Zabrana prodaje na tržnicama

Prema lokalnim kineskim medijima, mokrim tržnicama u regiji Enshi zabranjena je prodaja živih divljih životinja u prosincu 2019. godine, samo osam dana prije nego što je kineska vlada javno priznala da je na tržnici u Wuhanu otkriven novi virus. Peking kontinuirano negira sugestije da je virus po prvi puta pojavio na kineskim tržnicama divljih životinja ili da je posljedica curenja iz laboratorija, rekavši da je nastao negdje drugdje.

Do ožujka 2020. godine zatvoreno je šest tržnica kako se virus širio. Ipak, nije jasno zašto su zatvorene tako rano. Glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Washingtonu nije mogao potvrditi jesu li šišmiši ili divlje životinje uzgojene na farmama u Enshiju ikada testirane na koronavirus.

Biolozi žele znati više

Znanstvenici misle da bi špilje potencijalno mogle predstavljati put prenošenja virusa sa šišmiša na druge životinje i na ljude prije nego je stigao u Wuhan ali zbog odbijanja Pekinga da dozvoli pristup špiljama ništa nije još sigurno.

Biolozi smatraju da se mora znati više o tome koji virusi kruže spiljskim šišmišima u regiji Enshi. Blizina farmi za uzgoj divljih životinja i šišmiša koji bi mogli biti nositelji koronavirusa, a od kojih su neke udaljene tek kilometar-dva, ono je što brine znanstvenike.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više