Stručnjaci tvrde da je zdravo jesti koru lubenice, puna je hranjivih tvari

Bijeli i zeleni dijelovi dobri su za zdravlje, ali samo ako je lubenica iz organskog uzgoja

FOTO: Pixabay

S oko 92 posto vode, lubenica je sigurno jedan od najsvježijih i najsnažnijih ljetnih plodova. Većina ljudi jede sredinu i baca koru, pretpostavljajući da ona nije jestiva. Ali, izgleda da kora lubenice ima puno zdravstvenih koristi i puno načina ukusne upotrebe. Kako bi smanjili otpad i iskoristili sve prednosti lubenice, portal za zdravlje mindbodygreen je razgovarao s dijetetičarima.

“Trebamo jesti koru lubenice”, kažu, “ona se koristi još iz egipatskih vremena. Sve je više ideja o korištenju lišća mrkve, repe, sjemenki papaje i kore lubenice. Ipak, treba imati na umu da treba potražiti organski uzgojeno povrće, netretirano pesticidima i herbicidima.”

Pune magnezija i kalija

Bijeli i zeleni dijelovi lubenice bogati su hranjivim tvarima poput magnezija i kalija. Bijeli dio uz koru dobar je izvor vlakana koji pomažu probavi. Prehrana bogata vlaknima poboljšava zdravlje crijeva i pomaže kontroli kolesterola i razine šećera u krvi.

Kora lubenice sadrži manje šećera i više vlakana, a ako je jedemo sa slatkom crvenom sredinom ploda, pomoći će usporavanju apsorpcije šećera u crijevima, a na taj se način smanjuje prenagli porast šećera u krvi.

Bolji protok krvi prema srcu

Kora je izvor prirodne aminokiseline L-citrulin koja pomaže snižavanju krvnog tlaka odraslih osoba s hipertenzijom, a povećava i atletske performance.

Bubrezi ovu neesencijalnu aminokiselinu pretvaraju u drugu aminokiselinu, L-arginin i dušični oksid. Dušični oksid pomaže proširenju vena i arterija, omogućavajući bolji protok krvi prema srcu i mišićima.

Slično kao i krastavce i koru lubenice možemo ukiseliti da bi je sačuvali i koristili brojne njezine prednosti. Sjeckanje kore u ljetne salate je dobar način iskorištavanja kore lubenice. Ili je možemo dodati u smoothije.

Ilustracija: Pixabay