Stručnjaci tvrde da su orašasti plodovi najzdravija grickalica, a ovo je mali vodič kroz njih
Dijetetičari kažu da ih je zdravo konzumirati jer su masti koje sadrže nezasićene
U posljednje vrijeme opada prodaja čipsa i sličnih grickalica, a raste prodaja orašastih plodova. Sve se više razvija trend prirodne hrane i zdravih proizvoda s obzirom na to koliko puno zasićenih masti grickalice sadrže.
Tijekom godina dugo se smatralo da orašaste plodove, pošto sadrže visoke vrijednosti masti, treba izbjegavati. Sada dijetetičari kažu da ih je zdravo konzumirati jer su masti koje sadrže nezasićene. Ove masti mogu prevenirati stvaranje krvnih ugrušaka i održati pravilan ritam srca.
Zdravi su i jer u prodaju dolaze u prirodnom, neprerađenom stanju. Oni jesu visokokalorični pa jedna šaka može sadržavati broj kalorija koliko i Mars čokoladica. Studije, međutim, kažu da čips više uzrokuje debljanje nego orašasti plodovi.
Zbog čipsa se udebljamo oko 7 kg u četiri godine
Jedna studija analizirala je promjene u prehrani i načinu života 120 tisuća ljudi i to svake 4 godine kroz period od dvadeset godina. U prosjeku, sudionici studije dobili su 7,7 kg kroz 20 godina, a utvrđeno je da su za to krivi različiti čipsevi koje su konzumirali. Problem je što je teško stati na jednome čipsu, ukusni su i imaju dobru teksturu pa umjesto da pojedete jedan, ode cijela vrećica.
Orašasti plodovi imaju pozitivan utjecaj na apetit zbog visokog sadržaja bjelančevina pa nam je osjećaj u želucu puniji i nemamo osjećaj gladi. Ugljikohidrati (koji se nalaze i u čipsu) povisuju razinu šećera u organizmu, a kako šećer pada, mi postajemo gladni. Za razliku od njih, orašasti plodovi ne povisuju šećer u značajnoj mjeri. Rezultat toga je da mogu pomoći gubljenju kilograma, piše Daily Mail.
Stručnjaci vjeruju da je to zato jer su orašasti plodovi bogati vlaknima, prolaze tijelom bez da se u potpunosti razgrade, a najpopularniji su pistacije, bademi, kikiriki (iako to tehnički nisu orašasti plodovi nego vrsta povrća), orasi, pekani, lješnjaci, makadamija i kestenje.
Orašasti plodovi se mogu namakati u vodi da budu bolji
Dok je kikiriki relativno jeftin, orašasti plodovi jako su skupi. To je zato što, uzmimo za primjer, stablu makadamije treba između pet i deset godina da sazre kako bi imalo plodove, a i ljuska im je teška za razbiti, što još dodatno povisuje troškove proizvodnje.
Zadnji trend je da se oraščići uranjaju u vodu preko noći, poslije se suše i spremni su za konzumiranje. To olakšava da se probave mada im izgled i okus ostaju isti. Teorija kaže da je to zato jer su oni u osnovi sjeme pa namakanje pokreće proces klijanja kojim oslobađaju više hranjivih tvari. Prednost namakanja je što ispire molekule koje su teške za probaviti.
Ovdje vam donosimo mali vodič kroz orašaste plodove:
Pistacije (30 grama)
- Kalorije: 160
- Hranjive tvari : 6 g proteina, 13 g masti, 8 g ugljikohidrata
- Bogati su: antioksidansima, uključujući kalij koji je izvrstan za živčani sustav
- Dobar za : dijabetes tipa 2
Španjolska studija provedena prošle godine kazuje da su dijabetičari lakše kontrolirali šećer u krvi ako su jeli 60 pistacija dnevno.
Bademi (30 grama)
- Kalorije: 160
- Hranjiva vrijednost: 6 g proteina, 14 g masti, 6 g ugljikohidrata
- Bogati su: vitaminom E, magnezijem, kalcijem
- Dobar za: smanivanje krvnog tlaka , visok sadržaj kalcija dobar je za zdravlje kostiju
Ovogodišnja studija sa Pennsylvania State Universityja pokazala je da dnevni unos 42 g badema, umjesto nekih grickalica sa visokim sadržajem ugljikohidrata, smanjuje loš kolesterol i time smanjuje šanse od srčanih bolesti te visokog krvnog tlaka. Vjerojatno zato jer imaju visok sadržaj mononezasićenih masti za koje jest utvrđeno da smanjuju kolesterol.
Indijski oraščići (30 grama)
- Kalorije: 160
- Hranjiva vrijednost: 5 g proteina, 13 g masti, 9 g ugljikohidrata
- Bogati su: bakrom koji je važan za živce, kosti i imunosustav
- Dobar za: žućne kamence
Ako jedete 30g dnevno, ženske osobe će za 25 posto smanjiti rizik od dobivanja žućnih kamenaca, kaže studija sa Harvard University.
Žućni kamenci uzrokovani su visokim kolesterolom, a indijski oraščići sadrže tvari koje smanjuju razine kolesterola.
Makadamija (30 grama)
- Kalorije: 200
- Hranjiva vrijednost: 2 g proteina, 22 g masti, 4 g ugljikohidrata
- Bogati su: kalcijem, željezom, magnezijem i cinkom
- Dobar za: moždani udar, koronarne i srčane bolesti
Studija sa University of Hawaii pokazala je da su ljudi koji su uveli makadamiju u prehranu na jedan mjesec, smanjili razinu kolesterola u krvi jer makadamija sadrži tvari koje sprečavaju stvaranje naslaga na arterijama.
Lješnjaci (30 grama)
- Kalorije: 178
- Hranjiva vrijednost: 3 g bjelančevina, 17 g masti, 5 g ugljikohidrata
- Bogati su: folnom kiselinom, nezasićenim mastima, vitaminom E, bakrom i manganom
- Dobri za: zdravlje srca, smanjuju rizik rođenja djece sa malformacijama
Istraživanja objavljena u Europskom časopisu za kliničku prehranu, kažu da konzumiranje lješnjaka smanjuje vrijednosti kolesterola kod muškaraca.
Pekani (30 grama)
- Kalorije: 200
- Hranjiva vrijednost: 3 g proteina, 21 g masti, 4 g ugljikohidrata
- Bogati sa: antioksidansima, vitaminom E i mononezasićenim mastima
- Dobri za: zdravlje muškaraca zato jer imaju tvari koje olakšavaju simptome povećane prostate
Studija iz Amerike kaže da žene u post menopauzi sa uzimanjem pekana bogatih E vitaminom smanjuju rizik umiranja od moždanog udara za 60 posto.
Orasi (30 grama)
- Kalorije: 183
- Hranjiva vrijednost: 4 g proteina, 18 g masti, 4 g ugljikohidrata
- Bogati sa: antioksidansima dobre kvalitete
- Dobri za: arterije da ostanu čiste
Španjolska studija iz 2006. godine tvrdi da su orasi dobri kao i maslinovo ulje za smanjivanje oksidacije te upala u arterijama poslije konzumacije masnih jela.
Brazilski oraščići (30 grama)
- Kalorije: 190
- Hranjiva vrijednost: 19 g masti, 4 g bjelančevina, 3 g ugljikohidrata
- Bogati sa: selenom koji štiti stanice od oštećenja
- Dobri za: mogu povećati plodnost kod žena potpomaganjem stvaranja zdravih folikula u jajnicima