Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Stručnjaci tvrde da znaju što morate učiniti kako biste se zaštitili od razvoja karcinoma

Zadnja studija pokazuje i porast karcinoma vezanih uz višak kilograma

FOTO: Flickr

Svijet je zahvaćen epidemijom debljine. Trećina Amerikanaca i jedan na pet Briranaca su pretili dok milijune ljudi smatramo debelima. Kako raste struk i kako nosimo sve veće konfekcijske brojeve, broj potencijalno smrtnih bolesti raste. Na prvom mjestu u velikom je porastu dijabetes tipa 2. Zadnja studija objavljena u časopisu Lancet pokazuje i porast karcinoma vezanih uz višak kilograma.

Više od 12.000 novih karcinoma u Velikoj Britaniji povezano je sa prekomjernom težinom. Znanstvenici su procijenili da svako povišenje indeksa tjelesne mase za 5 bodova, povećava rizik dobijanja karcinoma maternice za 62 posto, a karcinoma bubrega za 25 posto.

Ako se zanemare nasljedni faktori, svaka osoba može utjecati na smanjenje rizika obolijevanja i dati svom tijelu najbolje šanse da se bolest izbjegne. Dodatno salo ne sjedi samo oko struka, a da ne radi nikakvu štetu. Nakon menopauze kada jajnici prestaju proizvoditi estrogen, masno tkivo postaje glavni izvor estrogena.

Pretilost jedan od uzroka nastajanja karcinoma jajnika

Žene u postmenopauzi koje su debele, izložene su većem riziku nastajanja tumora koje stimulira estrogen. Tu spadaju neke vrste karcinoma dojke, endometrijskog karcinoma gdje bolest pogađa sluznicu maternice, a neke studije kažu da je pretilost jedan od uzroka nastajanja karcinoma jajnika.

Oko 41 posto karcinoma maternice može se pripisati pretilosti. Ne samo da dodatno salo povećava rizik nekih karcinoma dojke, ono otežava i njihovo liječenje. Pokus na miševima pokazao je da smanjenje unosa hrane smanjuje i rizik širenja karcinoma.

Kod pretilih muškaraca češći je karcinom debelog crijeva, a pivski trbuh povećava šanse za nastanak dijabetesa tipa 2. Druga vrsta karcinoma vezana uz debljinu je karcinom jetre. Bolest masne jetre je u porastu kako rastu kilogrami.

Ciroza rizični faktor za karcinom jetre

Masna jetra može dovesti do ciroze koja je rizični faktor za karcinom jetre. U porastu je karcinom jednjaka, vjerojatno zbog jakog refluksa u pretilih osoba. Gubitak težine pomaže simptomima loše probave i smanjuje rizik nastajanja karcinoma jednjaka.

Pretilost povećava rizik i od karcinoma pankreasa, žući, štitnjače i karcinoma bubrega.

Teško je egzaktno dokazati da smanjenje težine utječe na smanjenje rizika obolijevanja od karcinoma ali je dugogodišnjim promatranjem ustanovljeno da je u osoba koje su poradile na svojoj težini zabilježen i znatno manji broj karcinoma.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više