Život

Stručnjacima je talijanski vulkan Campi Flegrei sad već dosta sumnjiv, kažu da bi uskoro mogao eruptirati

Upozoravaju da su nemiri unutar vulkana dostigli kritičnu fazu

FOTO: Ambra Galassi/Flickr

Talijanski vulkan Campi Flegrei koji se nalazi izvan zapadnog predgrađa Napulja i miruje od 1538. godine, blizu je razarajuće erupcije, tvrde stručnjaci. Prateći preko 500 godina nemire unutar vulkana, stručnjaci predviđaju da su dosegnuli kritičnu fazu koja će dovesti do erupcije. Nemiri se očituju promjenama osnovnog stanja vulkana, a indikatori su seizmička aktivnost, deformacije površine, emisija plina, erupcija ne slijedi nužno.

Nekad nemiri traju kratko, nekada i nekoliko godina. Znanstvenici se nadaju da će njihova upozorenja alarmirati lokalne vlasti da budu spremne jer 360.000 ljudi od milijun koji žive oko područja kratera i Napulja može stradati. Iako još nije eruptirao, jako je uznemirio regiju koja pokriva više od 100 kvadratnih kilometara.

Problematično pohranjivanje energije

Vulkan nije bez aktivnosti posljednjih 67 godina sa dvogodišnjim periodom nemira u pedesetima, sedamdesetima i osamdesetima, uzrokujući malene, lokalne potrese i izdizanje tla. Slični vulkanski nemiri desili su se prije preko 500 godina, a trebalo mu je stoljeće da eruptira 1538. godine.

Koristeći novi model predviđanja stručnjaci su istraživali sprema li se Campi Flegrei na novu erupciju. Utvrdili su da nemiri vulkana od 1950. godine izazivaju pohranjivanje energije u kori i čine vulkan osjetljivijim na erupciju. Do sada se vjerovalo da je energija potrebna za rastezanje kore izgubljena poslije svakog perioda nemira.

Lokalne vlasti bi trebale biti spremne

“Proučavanjem kako tlo puca i miče se oko vulkana Campi Flegrei, smatramo da se približava kritičnoj fazi gdje će dodatni nemir povećati mogućnost erupcije pa je lokalnim vlastima imperativ da budu spremne.

Ne znamo zasigurno hoće li ovaj dugotrajni period nemira dovesti do erupcije, ali Campi Flegrei slijedi trend koji vidimo kada testiramo model na drugim vulkanima, Rabaul u Papui Novoj Gvineji, El Hierro na Kanarskom otočju i Soufriere Hills u Karibima”, kaže dr. Christopher Kilburn za MailOnline.

Sve bliži točnim prognozama erupcija

“Sve smo bliži točnijim prognozama erupcija vulkana koji su mirni generacijama, korištenjem detaljnog modela da bi bolje razumijeli kako se nemir koji prethodi erupciji razvija”, dodaje Kilburn. Epizode nemira izazivaju micanje magme oko tri kilometra ispod vulkana. Erupcija je vjerojatnija kada se tlo rastegne do točke pucanja. Kada zemlja pukne, rastaljene stijene izlaze na površinu.

Ukupno su tri epizode izdizanja tla gurnule luku Pozzuoli više od tri metra iznad mora. Većina štete u prošlim krizama bila je uzrokovana seizmičkim drmanjem zgrada. Teško je predvidjeti kada će se erupcija dogoditi jer čak ako i tlo pukne, moguće je da se magma povuče prije nego dosegne površinu.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu