Stručnjakinja je složila popis nadomjestaka koji vam trebaju, ovisno o tome kakva vam je prehrana

Inače, mediteranski tip prehrane je jedini koji je dovoljno izbalansiran

FOTO: Telegram

Točno je da većina ljudi ne dobiva dovoljno potrebnih hranjivih tvari samo iz hrane iako je to krajnji cilj. Bez obzira na to jeste li vegan, vegetarijanac, jedete bezglutensku hranu ili ste odani paleo dijeti, šanse da trebate neke nadomjestke prehrani dosta su velike.

Jedini način da ustanovite što vam nedostaje je testiranje koje morate dogovoriti sa svojim liječnikom. Ovisno o prehrani, ima nekih općenitih stvari koja većini ljudi nedostaje. Profesorica Terrelea Wong, s UC San Francisco, daje nekoliko općih preporuka prema pet najpopularnijih načina prehrane.

1. Veganaska ili vegetarijanska prehrana

Prema doktorici Wong, oni koji ne jedu meso, trebaju više nadomjestaka nego itko drugi. Bilo da ste vegetarijanac ili vegan, velika je vjerojatnost da ne dobijate dovoljno vitamina B12. On je uglavnom životinjski protein i važan je za proizvodnju crvenih krvnih stanica i preveniranje anemije. Kod vegana potrebe su još veće nego kod vegetarijanaca jer je njihova prehrana još restriktivnija.

Kako vegani ne jedu ni mliječne proizvode, često nemaju dovoljno ni kalcija i D vitamina, a oba su važna za zdrav imunološki sustav i preveniranje osteoporoze. I kalcija i D vitamina ima u zelenom lisnatom povrću i brokuli, ali trebate jako puno pojesti da bi dosegnuli dnevni preporučeni unos. Oni koji ne jedu ribu, vjerojatno moraju popiti i tabletu omega 3 masnih kiselina.

To je iznimno važno za zdravlje srca. Wong savjetuje da se uzmu nadomjestci omega 3 masnih kiselina koji su načinjeni iz lanenog ili orahovog ulja. Sljedeća dva nadomjestka koja vegetarijanci vjerojatno trebaju su cink i željezo. Ovi se nutrijenti ne apsorbiraju dobro ako dolaze iz biljnih izvora pa se ljudima koji ne jedu meso preporuča dvostruka količina cinka i željeza, u odnosu na one koji jedu meso.

2. Prehrana bez mliječnih proizvoda

Ako ste zamijenili kravlje mlijeko onim od badema, možda ste smanjili upale u tijelu ali ova prehrana, kaže Wong, nije idealna da biste dobili dovoljno kalcija i D vitamina. A oni su važni za snažne kosti i zube.

3. Bezglutenska dijeta

Prestanete li jesti hranu koja sadrži gluten, možda je to vrlo zdrav način života ako hrana nema drugih štetnih aditiva, kaže Wong. Ovom dijetom može vam nedostajati vitamina B skupine, osobito B1 i B6 koji tijelu daju energiju.

Ako se stalno osjećate potrošeni, uzimanje ovih nadomjestaka će pomoći. Ljudi koji se drže ove prehrane mogu biti skloniji deficitu magnezija, cinka i folne kiseline. Ali ako uzimate dovoljno tamnog lisnatog povrća, ne treba vam nadomjestak.

4. Paleo

Kao i svaki drugi dijetni plan, ni ova prehrana koju Wong voli, ne osigurava sve potrebne hranjive tvari. Ako ste striktno na paleo dijeti, ne uzimate mliječne proizvode. A to znači da vam fali kalcija i vitamina D. Morali biste uzimati i probiotike jer možda patite od zatvora. A ako, kao i oni na bezglutenskoj dijeti, ne jedete zrnje, vjerojatno vam treba vitamina B.

5. Ketogena prehrana

Ovo je prehrana zasnovana na unosu masti s vrlo malo ugljikohidrata. Dijeta postoji već 90 godina, a sada je dosta u trendu, te uključuje nekonzumiranje cijele grupe namirnica, poput glutena, dok su mliječni proizvodi na minimumu. No, to znači da će vam trebati neki nadomjestci.

Opet kalcij i vitamin D. Dijeta s visokim udjelom masti potencijalno može povećati izlučivanje kalcija, što znači da gubite previše kalcija i u riziku ste od osteoporoze ili nastanka bubrežnih kamenaca. Wong još dodaje da keto dijeta izaziva zatvor pa bi i tu trebalo uzimati probiotike.

6. Mediteranski tip – jedina ne zahtijeva nadomjestke

Ovi načini prehrane mogu biti zdravi ako brinemo o nadomjestcima da popunimo nedostatke. Wong kaže da je jedina prehrana koja uopće ne traži nikakvu pomoć u nadomjestcima, mediteranski tip prehrane. To je dijeta koju biraju i kardiolozi. Balansirana je sve dok se osoba drži veličine porcija i tako dobija sve dnevno potrebne vitamine i hranjive tvari.