Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.
FOTO: Vjekoslav Skledar

Donosi RIT Croatia

Studentica Marta pozvana je na festival koji okuplja 20.000 ljudi. Tamo će predstaviti svoj genijalni projekt

Zahvaljujući posebnom programu, studentima američkog koledža RIT Croatia otvaraju se brojne mogućnosti

Donosi RIT Croatia

Donosi RIT Croatia Studentica Marta pozvana je na festival koji okuplja 20.000 ljudi. Tamo će predstaviti svoj genijalni projekt

Zahvaljujući posebnom programu, studentima američkog koledža RIT Croatia otvaraju se brojne mogućnosti

FOTO: Vjekoslav Skledar

Posljednjih nekoliko mjeseci 21-godišnje studentice Marte Primorac obilježilo je sudjelovanje u Honors programu na američkom koledžu RIT Croatia. Radi se o programu koji je namijenjen izvrsnim studentima, a tijekom jednog semestra rade na posebnim projektima u okviru odabranih kolegija, pod mentorstvom nastavnika.

Upravo će projekt na kojemu je radila proteklog semestra, Marta prezentirati na prestižnom festivalu inovativnosti i kreativnosti – Imagine RIT. Festival će se održati krajem travnja na američkom kampusu u Rochesteru u New Yorku na kojem studira više od 19.000 studenata, a tamo će uz Martu biti i dvije kolegice s kojima je razvijala ovaj kompleksni projekt te mentorica dr. sc. Kristina Šorić.

S Martom i njenom mentoricom te još jednim studentom Honors programa, Lukom Puntijarom i njegovom mentoricom dr. sc. Majom Vidović, našli smo se na zagrebačkom kampusu RIT Croatia te smo doznali sve detalje o studiranju na jednom od prestižnijih američkih koledža s hrvatskom adresom.

Program za izvrsne studente

“Trenutno sam na trećoj godini studija International Business, a na RIT-u me posebno privukao američki sustav obrazovanja. Jedna od najvećih prednosti svakako je povezanost predavača i studenata”, opisuje Marta koja je na koledžu predsjednica Studentskog vijeća.

Uz redovnu nastavu, Marta je prošli semestar odradila dva projekta u okviru Honors programa. Mogućnost takvog individualnog rada samo je jedna od vodećih prednosti međunarodnog kampusa američkog sveučilišta RIT, koji jedini u Hrvatskoj studentima dodjeljuje dvije diplome – američku i hrvatsku.

Tijekom pohađanja Honors programa odradila je projekt iz kolegija koji se zove Operations Management, a drugi u sklopu kolegija Heritage and Tourism. Teme su bile Family farms in Herzegovina, SCOR model and safety stock te Tourism in Medjugorje – Introducing digitalization and gamification.

Predstavljanje projekata i radova

Na festivalu Imagine RIT predstavit će prvu temu koja se bavi upravljačkim lancem opskrbe na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima diljem Hercegovine.

Tako je Martin rad jedan od tri odabrana projekta, od ukupno prikupljene 22 prijave iz globalnih kampusa RIT-a iz Hrvatske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kosova.

Festival se dugi niz godina odvija na američkom kampusu u Rochesteru te je značajno događanje za više od 19.000 studenata. Ondje zaposlenici i studenti RIT-a iz brojnih zemalja svijeta imaju priliku posjetiteljima predstaviti svoje radove, ideje i projekte, a koje nerijetko pogleda i više desetaka tisuća ljudi.

Poljoprivredno-turistički lanac opskrbe

“Martin rad promatra poljoprivredno-turističku priču, a cilj je bio osvijestiti zajednicu da turizam treba usmjeriti kvaliteti i održivosti”, pojašnjava Martina mentorica Šorić.

Dodaje da su radom obuhvatile glavne lokalne specifičnosti, ali i globalne trendove te su istražile analitičke metode i tehnologije koje će pomoći u optimizaciji. “Željele smo smisliti igru kroz koju ćemo posjetiteljima predstaviti poljoprivredno-turistički lanac opskrbe i objasniti kako matematičke metode iskoristiti za njegovo unapređenje”, ističe Šorić.

Uz Martu i mentoricu Šorić, na samom projektu radile su još i studentice Mia Ivančić i Tara Rakovčević koje također putuju u SAD.

Marta je sa svojom mentoricom odradila odličan posao Vjekoslav Skledar

Razvijanje potrebnih vještina

“Sudjelovanje u ovakvom programu je iskustvo samo po sebi, ali pored toga rekla bih da sam imala priliku raditi stvari na višoj razini. Radili smo na strateškim planiranjima, kritičkom razmišljanju, optimizaciji i poboljšanju procesa, kao i na svojim analitičkim sposobnostima”, ističe Marta.

Dodaje da je Honors program RIT Croatia izazovan i akademski zahtjevan. Od sudionika traži veću posvećenost i još više učenja nego od drugih studenata koji slušaju isti kolegij. Napravljen je s ciljem da pruži više prilika, iskustava i znanja onima koji su spremni izdvojiti veći dio slobodnog vremena kako bi mu se posvetili.

“Uspješno izvršavanje drugih studentskih obveza dok se sudjeluje u Honors programu jedino je moguće ako osoba ima dobre organizacijske vještine i ako je svjesna vlastitih mogućnosti”, kaže Marta.

Izvrsna prilika za napredak

Marta naglašava da je još uvijek u pozitivnom šoku što je baš njihov projekt izabran među brojnim drugim prijavama, no priznaje, osjećaj je predivan.

“Drugim studentima RIT Croatia preporučila bih da se, ako dobiju priliku sudjelovati u Honors programu, ne dvoume previše, jer im se time otvaraju mnoga vrata. Sudjelovanje im pruža mogućnost odlaska na konferencije i festivale na kojima mogu upoznati mnoge ljude iz industrija u kojima žele graditi svoje buduće karijere”, ističe Marta.

Usvajanje novih znanja

Mentorica Šorić dodaje pak da je sudjelovanje na prestižnom festivalu prilika za RIT Croatia da pokaže kakvi se sve projekti odvijaju u okviru studija koje nudi. “Također, to je izvrsna prilika za studente da usvoje nova znanja iz područja, ali i da razviju vještine prezentiranja, komunikacije i suradnje”, navodi.

Studentima će se otvoriti novi horizonti jer će na festivalu upoznati nove ljude, razvit će svoj network i tako stvoriti nove mogućnosti za budućnost.

Slobodno iznošenje mišljenja

Kroz mentoriranje nastoji stvoriti opuštenu atmosferu tako da se studenti osjećaju slobodnima postavljati bilo kakva pitanja, iznositi svoje mišljenje, diskutirati bez predrasuda i ograda.

“Pored toga što studenti dobivaju dodatna znanja, veliki je naglasak i na razvijanju njihovog samopoštovanja, komunikacije, sigurnosti, samoinicijative i poduzetnosti”, ističe Šorić.

Honors program omogućuje studentima istraživanje konkretnih tema koje ih zanimaju Vjekoslav Skledar

Dodatan poticaj kroz mentorstvo

Mogućnost mentoriranja studenata u Honors programu imala je i Maja Vidović koja na RIT Croatia radi posljednjih šest godina gdje drži kolegije iz područja menadžmenta.

“Honors program nudi mogućnost da se profesori dodatno i smisleno posvete najboljim studentima, a koji imaju kapacitete i interes za odraditi nešto više od onoga što je propisano kurikulumom. Pruža im se prilika da se dodatno istaknu u odnosu na druge kolege te na taj način budu još snažniji kada izađu na tržište rada”, ističe Vidović.

Jedan od mentoriranih studenata bio je 22-godišnji Luka koji je trenutno na četvrtoj godini studija International Business. S mentoricom Vidović Honors program odrađivao je u sklopu kolegija Organizational Effectiveness Skills koji studente uči o vještinama koje bi svaki menadžer trebao posjedovati.

Proaktivni pristup motiviranih studenata

“Tema mog projekta bila je Master’s and what to do with it: a research inquiry, a glavni cilj bio je pomoći studentima da lakše usmjere svoju budućnost koja je vezana uz upisivanje Master programa nakon završene prve razine studija”, prepričava Luka.

Budući da mnogi studenti, pa tako i on, nisu sigurni hoće li odmah upisati Master i nastaviti sa studiranjem ili bi radije prvo željeli steći iskustvo u profesiji, istraživanje ove teme ispostavilo se vrlo korisnim za sve njih.

“Zajedno smo definirali opseg projekta, a ostalo je bila kombinacija Lukinog proaktivnog pristupa i mojeg laganog usmjeravanja. Bilo mi je važno da Luka s jedne strane osjeća da je to njegov projekt i da ima kontrolu nad svim koracima, a s druge strane da zna da nije sam u tome”, ističe mentorica Vidović.

Od ideje do kvalitetnog projekta

Dodaje da je kreativni dio odabira teme i područja istraživanja uvijek najviše izazovan i mukotrpan, a ujedno i najvažniji. Stoga joj je u ovom slučaju bilo važno da kroz neformalne razgovore s Lukom što bolje prepozna koje ga teme zanimaju kako bi mu pomogla uobličiti ih u kvalitetan projekt.

“Prvi brainstorming se događao na kavi, gdje smo uz izmjenjivanje perioda smijanja i zamišljenosti, na kraju uspješno definirali sadržaj projekta. Kada vidim da student ima iskru u očima i da gotovo jedva čeka da ustane i krene napraviti prvi korak koji smo dogovorili, onda znam da smo pogodili odličnu temu”, prisjeća se Vidović.

Mentorica Vidović posebno je ponosna na rad svog studenta Luke Vjekoslav Skledar

Razvoj kritičkog razmišljanja

Kao glavne prednosti sudjelovanja u Honors programu Luka ističe poboljšanje vještina kao što su kritičko razmišljanje, kvalitetnije upravljanje vremenom te poboljšanje analitičkih vještina.

“Naučio sam kako baratati s jako puno podataka te spoznao načine kako analizirati i prikazati najvažnije podatke. Također, smatram da će mi sudjelovanje u programu pomoći i u izgradnji što kvalitetnijeg životopisa prilikom traženja poslova u budućnosti”, priznaje Luka.

Studiranje na RIT Croatia i sudjelovanje u dodatnim programima poput Honorsa, Luka od srca preporučuje i svim drugim sadašnjim, ali i budućim studentima. Vodeće prednosti koje je izdvojio su networking, odlična umreženost RIT Croatia s budućim poslodavcima, ali i mogućnost upoznavanja ljudi iz svih dijelova svijeta.


Sadržaj nastao u suradnji s RIT Croatia.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više