Život

Studentica za tjedan dana riješila kompleksan matematički problem star nekoliko desetljeća

Oko Conwayevog čvora, poznatog matematičkog problema, znanstvenici se prepiru više od 50 godina

Oko Conwayevog čvora, poznatog matematičkog problema, znanstvenici se prepiru više od 50 godina. Studentica Lisa Piccirillo, prvi je puta saznala za problem 2018. godine na konferenciji o dimenziji topologije i geometrije, i riješila ga za manje od tjedan dana, piše časopis Quanta. Nije ni shvatila koliko je njezino rješenje uzbudljivo dok ga nije podijelila sa svojim profesorom.

Kako piše Popular Mechanics, matematički čvor je sličan normalnom čvoru ali su krajevi vezani u krug. Teorija čvorova, polje topologije, matematičko je proučavanje svih vrsta teorija čvorova koje nam je pomoglo poboljšati razumijevanje oblika DNK i mogućeg oblika svemira, piše Washington Post.

Četverodimenzionalni uzorak

Conwayev čvor je matematički čvor s 11 križanja koje je otkrio matematičar John Horton Conway. Čvor je toliko poznat da krasi vrata Instituta Isaac Newton za matematičke znanosti na sveučilištu Cambridge. Piccirillo, koja sada počinje predavati na MIT-ju, problem je riješila proučavajući trag čvora, četverodimenzionalni oblik povezan sa svakim čvorom. Neki čvorovi su braća i sestre što znači da imaju isti četverodimenzionalni uzorak.

Piccirillo je našla trag Conwayevog čvora i konstruirala drugi komplicirani čvor istog traga kao i Conwayev. Matematičar Conway koji je prvi otkrio čvor s 11 križanja umro je prošlog mjeseca u 82.godini života od COVID-19.

Diplomski rad i mač iz kamena

Odgovor na pitanje o Conwayevom čvoru je kamen temeljac za mnoge moderne događaje, kaže za časopis Quanta matematičar s Boston Collegea Joshua Greene koji je vodio diplomski rad Lise Piccirillo. “Bilo je uistinu lijepo vidjeti nekoga koga sam tako dugo poznavao da odjednom izvuče mač iz kamena”.

Neuronska mreža koju je stvorio matematičar Mark Hughes i koja je dala odgovor na svih 1000 čvorova nije uspjela riješiti Conwayev problem.

Nastavite čitati