Studija s Harvarda 26 godina pratila je učinak zaslađenih i dijetnih pića; povećavaju rizik od dijabetesa tipa II

Ljudi koji piju pića označena kao dijetna imaju 18 posto veći rizik da dobiju dijabetes

Vector illustration of cold drink can isolated on background. Flat style icon
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Studija s Harvarda, koja je 26 godina pratila 200 tisuća ljudi, dokazuje štetnost pijenja zaslađenih napitaka. Ljudi koji piju pića označena kao dijetna imaju 18 posto veći rizik da dobiju dijabetes tipa II. Iznenađuje da samo 3 i pol dodatne čaše narančinog soka tjedno povisuju rizik za 15 posto. Oni koji se odluče umjesto toga piti kavu ili čaj, smanjuju taj rizik za 10 posto.

Studija je objavljena u Diabetes Care Journalu, a glavni autor studije, Jean Philippe Drouin Chartier kaže da studija pruža čvrste dokaze da smanjenje unosa zašećerenih pića i njihova zamjena vodom, kavom ili čajem, osigurava bolje zdravlje.

Dijetna pića biraju već pretili ljudi

Stručnjaci vjeruju da je povećani rizik povezan s time da su ljudi koji biraju dijetna pića već pretili, boluju od dijabetesa ili imaju veći rizik. Višak kilograma, nezdrava prehrana i tjelesna neaktivnost pridonose razvoju dijabetesa, bolesti kod koje tijelo gubi sposobnost procesuiranja šećera što vodi povećanju vrijednosti glukoze u krvi, i tijekom vremena, oštećenju vitalnih organa

Povećanje konzumacije zašećerenih pića kao i onih dijetnih u kojima se nalaze umjetni zaslađivači povezano je s većim rizikom o obolijevanja od dijabetesa pita II. Stoga bi osobe koje žele smanjiti tjelesnu težinu trebale umjesto dijetnih napitaka birati vodu, kavu ili čaj.