Život

Studija tvrdi da je Novi Zeland najbolja zemlja za preživjeti raspad civilizacije

Slijede i Island, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija, Tasmanija i Irska

TO GO WITH STORY BY DAVID BROOKS
In this photo taken March 2006 shows a general view of moutain range near Wanganui in the North Island. But now it is battling attempts by European activists to dissuade people from taking long haul flights and buying food products from the other side of the world because of their impact on climate change.   AFP PHOTO/David BROOKS (Photo by DAVID BROOKS / AFP)
FOTO: AFP

Ako tražite sigurno mjesto za odlazak u mirovinu, dobro razmislite. Prema novome istraživanju, Novi Zeland je zemlja koja će najvjerojatnije preživjeti propast globalne civilizacije, piše Stuff.nz. Britanski su znanstvenici istraživali koje bi zemlje mogle izdržati apokalipsu nastalu ili zbog klimatskih promjena ili zbog pada globalnih financijskih struktura i međunarodnih sporazuma. Proučavajući trendove prirodnih katastrofa, ograničene resurse i rast stanovništva, znanstvenici su otkrili da je Novi Zeland najizdržljiviji.

Autori istraživanja vjeruju da je za takav kolaps, ova mala zemlja u blizini Australije najbolje pripremljena, bilo da se kolaps desi polagano, tijekom godina ili desetljeća ili vrlo brzo, u razmaku kraćem od godine dana. Akademici kažu da bi se bilo što moglo dogoditi zbog potencijalnih kolapsa lanaca opskrbe uz klimatske promjene koje su multiplikator rizika. Učinci bi se moglo brzo proširiti zbog sve veće hiperpovezanosti i međuovisnosti globalnog gospodarstva.

Sva mjesta s popisa su otoci ili otočni kontinenti

Općenito, istraživački tim sa Sveučilišta Anglia Ruskin zaključuje da su prvih pet zemalja koje će vjerojatno preživjeti kolaps globalne civilizacije Novi Zeland, Island, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija, posebno Tasmanija i Irska. “Moguće su značajne promjene u narednim godinama i desetljećima”, kaže profesor Aled Jones, direktor Globalnog instituta za održivost na Sveučilištu Anglia Ruskin.

“Utjecaj klimatskih promjena, uključujući povećanu učestalost i intenzitet suša i poplava, ekstremne temperature i veće migracije stanovništva, mogao bi diktirati ozbiljnost ovih promjena”, nastavlja. Svih pet nacija su otoci ili otočni kontinenti, s jakim oceanskim utjecajem na klimu, ističu autori. Sve trenutno imaju izmjenu niskih temperatura i padalina pa imaju najveću vjerojatnost da će se relativno stabilni uvjeti nastaviti unatoč učincima klimatskih promjena.

Novi Zeland ima najveći potencijal

Analizom je utvrđeno da Novi Zeland ima najveći potencijal za preživljavanje zbog toga što proizvodi geotermalnu i hidroelektričnu energiju, ima razvijenu poljoprivredu i malu populaciju. Velika Britanija je kompliciraniji izbor zbog velikog broja stanovnika i malo poljoprivrednog zemljišta pa je u pitanju buduća samodostatnost zemlje.

“Osim što prikazujemo za koje zemlje vjerujemo da su najprikladnije da upravljaju takvim kolapsom, što bi bez sumnje bilo iskustvo koje bi nam promijenilo živote, naša studija ima cilj istaknuti da su akcije za rješavanje međusobno povezanih čimbenika klimatskih promjena, poljoprivrednih kapaciteta, vlastite energije, proizvodnih kapaciteta i pretjeranog oslanjanja na složenost, neophodne za poboljšanje otpornosti neke nacije koja nema najpovoljnije početne uvjete”, kaže Jones. Studija je objavljena u časopisu Sustainability.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu