Studija tvrdi da se proljeće na Arktiku u 10 godina pomaknulo 16 dana unaprijed, i to je problem

To je, naravno, posljedica klimatskim promjena

ZADNJA IZMJENA: ožu 11, 2018
Foto: NASA

Na puno područja u svijetu zadnjih godina proljeće se pokazuje ranije. Ali, ma kako to može zvučati ugodno, to je rezultat zabrinjavajućih klimatskih promjena. A što idete sjevernije to je sve gore, kao na Arktiku s njegovim mnoštvom izuzetnih stanovnika, koji osjećaju najveću promjenu.

Prema najnovijoj studiji objavljenoj u Science Reports, proljeće na Arktiku javlja se 16 dana ranije nego prije samo 10 godina. Zapravo, istraživanje kaže da svakih 10 stupnjeva što idemo sjeverno od ekvatora, proljeće stiže 4 dana ranije. To znači da će u Los Angelesu stići jedan dan ranije nego prije jednog desetljeća, a oni u Chicagu ili Washingtonu, očekuju ga 4 dana ranije.

Sve topliji Arktik

Koristeći tragove bića koja žive u arktičkim klimatskim uvjetima, znanstvenici su promatrali vrijeme različitih bioloških fenomena, od cvjetanja cvijeća i pupanja lišća do javljanja vodozemaca i migracija ptica selica. Ukupno su proučili 743 prijašnje studije, kombinirajući ih s podacima o temperaturi.

Značajna promjena u vremenu dolaska arktičkog proljeća u usporedbi s ostalim zemljopisnim širinama, pokazuje kako je brzo Sjeverni pol pogođen klimatskim promjenama. Nedavno je Europa neočekivano ostala smrznuta u snijegu i ledu, a znanstvenici smatraju da je to zbog zagrijavanja na sjeveru.

Toplije temperature na Arktiku, mogu dovesti do cijeloga niza problema, od topljenja leda i smanjenja leda u moru do manje snijega i više kiše. Ove promjene uzrokuju probleme divljim životinjama, recimo morževima i polarnim medvjedima koji trebaju sante leda za lov.

Remećenje balansa ekosustava

Pojava proljeća 16 dana ranije ne pogađa samo temperature, može imati štetan utjecaj na vrste koje se oslanjaju na sezonske znakove. Prema novom istraživanju, zatopljenje je osobito opasno za ptice selice. Ovi sezonski putnici lete na velike udaljenosti, od tropa do Arktika kako bi se razmnožavali, ali znakovi ranijeg proljeća na sjeveru mogu im izazvati velike nevolje.

“Bez obzira na to na koje se znakove oslanjaju za početak selidbe u proljeće, to im možda više nisu pouzdani pokazatelji o dostupnosti hrane kada stignu na novo obitavalište ako je početak proljeća na višim zemljopisnim širinama brži zbog zagrijavanja”, kaže Eric Post, autor studije. “Proljetna pojava biljaka i kukaca kojima se hrane sjevernije se događa brže od promjena na nižim geografskim širinama kamo lete ptice selice.”

Ne zna se kako će promjena godišnjih doba utjecati na arktičke biljke i životinje ali može jako poremetiti pažljivo balansirane ekosustave i složeni uzorak migracija za koji je evoluciji trebao tako dugo do savršenstva.

Eva Benedik
Telegram autor
1960 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program