Stvarno morate biti stravične sreće da budete alergični na šećer. Ali evo, moguće je

Imate li rijetku alergiju na šećer, fizički simptomi - grčevi, proljev, osip na koži i suha usta - pojavit će se odmah

girl is eating, girl, eat, chocolate, meal, horizontal
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Kada govorimo o alergijama na hranu, uglavnom mislimo na gluten i orašaste plodove. Ali, je li moguće biti alergičan na šećer? Nakon energetskog poticaja koji ste dobili konzumacijom puno šećera, možete osjećati nagli pad energije. To može ostaviti neugodan osjećaj ili izazvati žudnju za još slatke hrane. No, pokazuje li ovo sklonost alergiji na šećer, odgovor je ne.

Većina ljudi je osjetljiva na jednostavne šećere jer jako brzo ulaze u krvotok. Zbog toga šećer iz voća koje sadrži i vlakna, ne uzrokuje nagli rast i pad šećera. Ipak moguće je da neki ljudi imaju intoleranciju na šećer. Tek u rijetkim slučajevima moguća je alergija na šećere.

Javljaju se i fizički simptomi

Alergija na hranu je vrlo ozbiljan problem jer imunološki sustav greškom neku hranu smatra štetnom za organizam. Nakon izlaganja takvoj hrani, može uslijediti reakcija koja može biti samo neugodna ali kod nekih ljudi i po život opasna.

Imate li rijetku alergiju na šećer, fizički simptomi – grčevi, proljev, osip na koži i suha usta – pojavit će se odmah. Ako se jave problemi disanja ili vas steže u grlu, odmah potražite pomoć liječnika. To može biti simptom anafilakse koja vodi nesvjestici i smrti ako se ne intervenira.

Mučnina, nadutost, izbijanje akni…

Reakcija organizma zbog intolerancije na šećer nije životno opasno stanje i općenito je manje opasna. Mogući znakovi su mučnina, nadutost, izbijanje akni. Alergija na šećer je iznimno rijetka i ako se čudno osjećate vjerojatno se radi samo o intoleranciji. Intolerancija na laktozu je isto tako vrsta intolerancije na šećer.

Javlja se zbog nedostatka enzima laktaze koji kod konzumacije razgrađuje šećer laktozu u mlijeku i mliječnim proizvodima. Ljudi s Chronovom bolesti i kolitisom u određenom su riziku da reagiraju na određene šećere, u smislu loše apsorpcije fruktoze. Zapamtite da se morate pridržavati nekoga plana prehrane i ograničiti dnevni unos šećera. Ako imate višak kilograma, što je više moguće klonite se šećera.