Sve je izglednije da nas čeka pravi zimski vikend. Meteorologinje nam otkrivaju gdje će biti snijega i koliko

Za vikend stiže promjena vremena, a s njome, napokon, i snijeg

ZADNJA IZMJENA: sij 16, 2020

Već neko vrijeme u Zagrebu, ali i drugim dijelovima zemlje osim na jugu, temperature su u minusu, a magla se zadržava većinu dana. Padalina, pogotovo snijega, gotovo da i nije bilo i vrijeme je većinom bilo stabilno. Baš kako su stručnjaci najavili posljednji puta kada smo razgovarali s njima. Ipak, danas se magla napokon podigla, a ovog vikenda mogli bismo vidjeti i prvi značajniji snijeg. Čak i u nizinama.

Nazvali smo meteorologinje Ivanu Carević s N1 Televizije i Anu Bago Tomac s Nove TV i pitali stiže li napokon pravi zimski vikend. Kako kažu, u gorju sigurno i tamo će se uhvatiti snježni pokrivač, a padalina će biti sve do ponedjeljka. U nizinama se, nažalost, snijeg neće pretjerano zadržavati, ali svakako će ga biti. Na Jadranu će biti kišovito i vjetrovito, ali naravno toplije nego u nizinama i gorju.

Ponovo će biti jako maglovito

“Sutrašnja vremenska situacija bit će dosta slična današnjoj. Ali magla će biti još češća nego danas i trebala bi se zadržavati dugotrajno u cijelom nizinskom dijelu zemlje. Na Jadranu će u petak biti više sunčanog vremena, a onda u subotu stiže naoblačenje s kojim će već prijepodne krenuti kiša, najprije na sjevernom Jadranu, a do kraja dana i duž ostatka obale”, kažu nam Carević i Bago Tomac te dodaju kako će temperature biti slične današnjima.

S promjenom vremena koja stiže u subotu i u unutrašnjost će stići kiša: “Najprije će krenuti u gorju, a uz postupan pad temperatura kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg. Susnježica se očekuje i u središnjim predjelima Hrvatske, češće uz granicu sa Slovenijom. U subotu se najmanje oborina očekuje na istoku zemlje, ali u nedjelju ni oni neće biti pošteđeni, bit će oborina, ali slabih”, kaže nam Carević.

“Za vikend će posvuda biti oblačno, posebice na Jadranu, a u noći sa subote na nedjelju puhat će bura koja će u nedjelju i ponedjeljak imati i olujne udare”, dodaje Bago Tomac.

Stvarno će biti snijega

“U unutrašnjosti i nizinama prvo će krenuti susnježica, a onda i slab snijeg kojeg bi u nizinama trebalo biti do tri centimetra. U nedjelju će u unutrašnjosti puhati i umjeren sjeverac pa će zimski ugođaj biti potpun”, kaže Bago Tomac, a nadovezuje se Carević:

“U gorju se svakako očekuje snijeg sve do ponedjeljka i moglo bi ga biti do 20-ak centimetara. Idućih dana se očekuje i pad temperatura, u kopnenim predjelima jutarnje temperature bit će oko nule ili -1 stupanj, a dnevna neće puno porasti, te će maksimalne biti 2 do 3 stupnja. Na Jadranu se već u ponedjeljak očekuje uglavnom suho vrijeme s jutarnjim temperaturama do 7 ili 8 stupnjeva, a popodnevnim oko 11 ili 12 stupnjeva.”

Željka Orešković
Telegram autor
1342 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program