Život

Sve što treba znati o piluli za dan poslije koju od jučer u Hrvatskoj možete kupiti bez recepta

Vodeći ginekolozi za Telegram o kontracepijskoj tableti o kojoj svi pričaju

prof. dr. sc. Mario Podobnik
FOTO: PIXSELL/Pixsell

Kako je Telegram već izvijestio, u Hrvatskoj je od jučer moguće bez recepta kupiti kontracepcijsku pilulu za dan poslije. Konkretno, tableta se zove ellaOne i koristi kao hitni kontraceptiv, najkasnije 120 sati nakon rizičnog odnosa. Prosječna učinkovitost ellaOne tableta, ukoliko se uzimaju prema uputama, iznosi 98,7 posto. Zanimljivo, za razliku od mnogih ostalih europskih zemalja i Amerike, ukidanje recepta za ovu vrstu tablete u Hrvatskoj nije izazvalo prevelike kontroverze.

U hrvatskoj Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) vjeruju da organiziranog otpora nije bilo jer je struka brzo podržala ovu odluku. S obzirom na to da je korištenje ove tablete dosta komplicirano, kontaktirali smo neke od vodećih hrvatskih ginekologa koji su je detaljno recenzirali i objasnili kako je i kada treba koristiti. Donosimo listu šest stvari koje treba znati prije korištenja.

1. Ova pilula za dan poslije zapravo nije pilula za dan poslije

Odnosno, nije u onom smislu u kojem je se najčešće doživljava. Za razliku od ellaOne tablete, koja ne može prekinuti trudnoću, nego samo odgoditi ovulaciju, na tržištu se nalazi pilula za izazivanje pobačaja. Zove se RU-486 i koristi se kao abortiv u ranim trudnoćama (do petog tjedna). Pacijenticama se daje uz obavezan nadzor liječnika. Ovaj lijek u Hrvatskoj još uvijek nema odobrenje za stavljanje u promet, ali se može interventno uvesti za potrebe bolnica i privatnih ordinacija. Hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode početkom godine odobrila je uvoz za jednu zdravstvenu ustanovu. Pretpostavlja se da je prve doze RU-484 u naručio KBC Rijeka.

2. Ima je smisla koristiti samo par dana u mjesecu

Pojednostavljeno, tabletu ima smisla koristiti isključivo za vrijeme plodnih dana, ali prije ovulacije. Zato da pomakne ovulaciju za pet dana. Ukoliko se rizični odnos dogodio za vrijeme ovulacije, tableta neće spriječiti trudnoću, ali pritom neće ni ugroziti plod. Korištenje ove tablete, logično, nema smisla niti za vrijeme neplodnih dana.

3. U Hrvatskoj je jeftinija nego u većini ostalih zemalja

Cijena jedne tablete u Hrvatskoj je 200 kuna, u Austriji 243, a u Sloveniji će se na tržištu pojaviti za mjesec dana i prodavati za 167 kuna. U Italiji se prodaje za 266 kuna, ali maloljetnice je ne mogu kupiti bez liječničkog recepta. U Bosni i Hercegovini, koja nije dio Europske Unije, prodaju se po 224 kune, ali isključivo uz liječnički recept.

ella-one-prtscr

4. Statistika abortusa u Hrvatskoj je neobična

Pedeset posto trudnoća u Hrvatskoj nije planirano, njih 25 posto završi abortusom.Godišnje se u Hrvatskoj obavi više od 10.000 abortusa. Neočekivano, najčešće abortiraju žene od 30 do 39 godine života.

5. Doktori uglavnom podržavaju slobodnu prodaju

Prof. dr. sc. Mario Podobnik ima višegodišnje iskustvo s EllaOne tabletama. “Nisam naišao na neželjene efekte, osim ponekad blagih mučnina”, kaže. Pilulu odobrava i prim. dr. sc. Ivan Fistonić, koji tvrdi da dobit premašuje rizik, “Čak i kada se tableta uzme bez razloga, što je od danas moguće, jer se kupuju bez nadzora liječnika”. I dr. Višnja Tadić tvrdi da je tableta potpuno bezopasna. “Farmaceuti bi pacijenticama trebali naglasiti da nakon konzumacije tablete moraju imati zaštićeni odnos jer zaštita hitnom kontracepcijom traje najviše pet dana”, poručuje.

6. Korištenje ove pilule često je bespotrebno

Dvoje ginekologa s kojima smo razgovarali ipak se ne slažu s odlukom da se ova pilula kupuje bez recepta. “Iz iskustva znam da tri od deset djevojaka, koje su prije dolazile po recepte, ustvari nisu niti trebale hitnu kontracepciju”, tvrdi dr. Višna Latin. A dr. sc. Dubravko Lepušić tvrdi da će slobodna prodaja izazvati pošast u ljekarnama te da hrvatskoj nedostaje kvalitetna edukacija o kontracepciji. “Upotreba klasičnih kontracepcijskih pilula u zapadnoj Europi je 35 posto, dok je u Hrvatskoj između 10 i 12 posto. Zapadne koncepte nije trebalo preslikati u naše podneblje”, zaključuje.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu