Život

Sve više stručnjaka upozorava da šećer izaziva ozbiljnu ovisnost, baš poput alkohola i droge

Dobrim informiranjem možemo naučiti kako upravljati žudnjom za slatkim

FOTO: Simon Cocks/Flickr

Sve više raste ovisnost o šećeru. Čuli smo za ovisnost o kavi, tabletama i alkoholu, a da li doista treba toj listi dodati i šećer? Prema sve većem broju stručnjaka odgovor je da.

Studije na miševima pokazuju da šećer izaziva ovisnost. Pokusima, u kojima su znanstvenici manipulirali količinom šećera u životinjskoj prehrani, pokazalo se da manjak šećera uzrokuje ponašanje nalik na ovisnost.

Jedna francuska studija na štakorima čak je pokazala da su štakori radije izabrali šećer nego kokain pa i onda kada su bili ovisni o kokainu. Ovakve studije malo je teže provesti na ljudima. Skeniranje ljudskog mozga pokazalo je da pijenje slatkih smoothyja pokreće isti centar za ovisnost. Povećanje masnoća u napitku nije utjecalo na ovisnost ali povišenje šećera jest.

Kao i kod svih potencijalno ovisnih supstanci, što ih više uzimamo, to su naši receptori više na njih naučeni pa trebamo sve više da bi se isto osjećali. Tako je kod ovisnika o alkoholu, ovisnika o drogi, a sve je više dokaza da se i kod šećera dešava isto. Ako konstantno imate žudnju za slatkim, možda to nije samo loša navika stečena tijekom proteklih božićnih praznika. Moguće je da imate ovisnost o šećeru.

Preporuča se 6 žličica šećera dnevno, a u čaši kole ih ima 9

Bijeli šećer je nova ovisnost
Bijeli šećer je nova ovisnost Sergey Lysikov/Flickr

Ovisnost objašnjava zašto raste potrošnja bijelog šećera. U našoj hrani krije se puno šećera (procesuirana hrana, napitci) pa čak i oni koji nisu ovisni o slatkome možda imaju teškoća da se odupru konzumaciji šećera. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje 6 čajnih žličica dnevno. Čaša Coca-cole ili narančinog soka ima 9 čajnih žličica.

Dobrim informiranjem možemo naučiti kako upravljati žudnjom za slatkim i kako izbjeći neke od skrivenih šećera. Pretjerana konzumacija šećera loša je za organizam jednako kao i alkohol ili cigarete. Doprinosi povećanom broju pretilih ljudi, dijabetesu tipa dva, kardiovaskularnim problemima i nekim vrstama karcinoma. Rezanje unosa šećera, poboljšat će zdravlje i reducirati težinu.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu