Švedska objavila najnovije podatke: od koronavirusa je dosad umrlo 4.029 ljudi

Među umrlima, 90 posto su ljudi stariji od 70 godina

ZADNJA IZMJENA: svi 25, 2020
Foto: AFP
Što se upravo događa s koronavirusom:

Švedska, koja se s pandemijom koronavirusa krenula boriti blažim pristupom nego druge države, objavila je u ponedjeljak da je u zemlji umrlo više od 4.000 osoba, od kojih su 90 posto stariji od 70 godina. Od 33.843 potvrđenih slučajeva zaraze, Agencija za javno zdravstvo zabilježila je 4.029 umrlih u toj zemlji s 10,3 milijuna stanovnika.

Prema internet stranici Worldometer, stopa smrtnosti povezana s koronavirusom iznosi 399 na milijun osoba u Švedskoj, što je bitno viša stopa od one u susjednim nordijskim zemljama koje su poduzele mjere ograničenja kretanja (Norveškoj 43, Danska 97 i Finska 56). Ali stopa smrtnosti u Švedskoj je niža od onih zabilježenih u Španjolskoj (615), Velikoj Britaniji ( 542) i Francuskoj (435).

Švedska uvjerena da je njihov pristup dugoročno bolji

Anders Tegnell, epidemiolog iz Agencije za javno zdravstvo je upozorio da je nužno oprezno uspoređivati te podatke. “U Švedskoj je svatko kome je dijagnosticiran covid-19, a umro je u sljedećih 30 dana, svrstan u umrle od covida-19, bez obzira na stvaran uzrok smrti. Znamo da se u puno drugih zemalja koriste druge metode brojanja”, rekao je.

Za razliku od strogih mjera uvedenih drugdje u Europi u Švedskoj nikada nisu bile na snazi mjere ograničenja kretanja i cijelo vrijeme su bile otvorene škole za mlađe od 16 godina, kafići, barovi, restorani i tvrtke, a od svih se tražilo da se pridržavaju preporuka socijalne distance i da budu odgovorni.

Agencija za javno zdravstvo drži da je švedski pristup dugoročno bolji i odbacuje mjere koje se drugdje poduzimaju kratkoročno jer ih drži neučinkovitim u odnosu na utjecaj koji imaju na društvo u cjelini. Anders Tegnell je više puta inzistirao na činjenici da strože mjere ne bi spasile više života.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program