Život

Svi pričaju o Malenoj i Klepetanu, a mi donosimo pregled jedinstvene ljubavne priče u životinjskom svijetu

Klepetan se danas, 14. godinu zaredom, vratio svojoj družici

18.03.2015., Brodski Varos - Nakon sto je prije tri dana ponovno sletio u gnijezdo na krovu skole, rodan Klerpetan se ne odvaja od svoje druzice rode Malene, kojoj je slomljeno krilo i preko zime boravi u toploj skolskoj garazi. O bolesnoj ptici vec dugi niz gpodina skrbi Stjepan Vokic, domar skole u mirovini.
Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Priča o ljubavi dvije rode, Malene i Klepetana, osvojila je cijelu Hrvatsku, a i šire. Divna, pomalo bajkovita, priča o ljubavi koja sve pobjeđuje, već godinama traje, točnije 14 godina. Klepetan je i ove godine, upravo danas, stigao s dalekog juga u Brodski Varoš gdje ga je strpljivo čekala njegova Malena, i tako razveselio nju, ali i cijelu Hrvatsku.

Obzirom da je Klepetan ove godine stigao nešto kasnije, kad ga je Malena vidjela u daljini krenula je prema njemu da ga pozdravi. Donosimo sve o optimističnoj priči dviju roda koje su postale simbol nade.

1. Malena je slomila krilo

Malena je prije 24 godine slomila krilo i otada više ne leti na jug. O njoj se od tada brine nekadašnji domar u osnovnoj školi u Brodskoj Varoši, Stjepan Vokić, na čijem krovu roda ima gnijezdo.

2. Klepetan već 14 godina dolazi Malenoj

29.03.2016., Slavonski Brod - Sjepan Vokic zabrinut je za sudbinu Klepetana koji jos nije doletio Malenoj. Ovo ce biti prva godina da toliko kasni jer bicno je dolazio 24. ozujka, a jedne godine iznimno 28. ozujka. Nema ga niti danas, pa ga brine da mu se na dugom putu nije sto ruzno dogodilo, jer vise i nije tako mlad. Inace, ovo bi bio petnaesti put kako ga docekuje roda Malena, koja zbog slomljenog krila ostaje zimovati u Brodskom Varosu i o njoj skrbi nesebicni Vokic. Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL
Malena u iščekivanju PIXSELL

Klepetan svake godine neumorno dolazi, prelazi 14 tisuća kilometara kako bi došao do Malene. Svake godine imaju i malene rode, a njihov susret uvijek je izuzetno dirljiv.

3. Strah zbog kašnjenja

18.05.2011., Slavonski Brod - Dok roda Malena brizno pazi na izlegnute ptice, pomaze cetvrtom da izadje iz ljuske i bdij nad jos dva neizlegnuta, rodan Klepetan pozorno prati i sprema se za let da bi osigurao hranu. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Malena i Klepetan svake godine imaju male PIXSELL

Klepetan inače dolazi 24. ožujka, no ove je godine došao šest dana kasnije zbog čega se pojavio strah kako neće doći. Ipak je on već stariji i postojala je mogućnost da mu se nešto na dugom putu s juga dogodilo. Srećom, nije.

4. Lažna uzbuna u gnijezdu

vokic
Stjepan Vokić brine o Malenoj već 24 godine screenshot

Obzirom da postoji live stream putem kojega se može pratiti dolazi li Klepetan, korisnici su se prije tri dana raspisali da je stigao. No, bila je riječ o lažnoj uzbuni. Naime, radilo se o jednom drugom rodanu koji je pokušao doći u gnijezdo Malene. Ona ga je odbila, a to je potvrdio i Stjepan Vokić koji je rekao kako sigurno nije riječ o Klepetanu i iz jednog drugog razloga- Klepetan nakon što pozdravi Malenu, uvijek dođe kod njega po ribu što ovaj put nije bio slučaj.

5. Malena se zabrinula

Zadnjih dana, kako kaže Vokić, Malena uopće nije jela, stalno je gledala u daljinu, očito iščekujući svoga partnera. I ona je očito znala da kasni i pribojavala se najgorega.

6. Klepetan je napokon stigao

Klepetan je danas napokon stigao, na opće oduševljenje. Mediji su se raspisali o dirljivom susretu dvaju ljubavnika, a vijest se proširila i diljem regije. Klepetan je bio prljav i žut kad je došao, ipak je prešao 14 tisuća kilometara da bi stigao svojoj družici.

Stigao je oko 13 sati, nakon sedam mjeseci razdvojenosti od Malene. Nakon što ju je pozdravio odletio je na susjedni krov da se malo odmori, a onda se ponovno vratio svojoj družici od koje se cijeli dan ne odvaja.

“Znao sam da će doći. Nikad još nije iznevjerio Malenu. Iako joj je nekoliko mužjaka pokušalo sletjeti u gnijezdo, ona ih je uporno odbijala. Čekala je svog Klepetana i dočekala,” rekao je Vokić bez kojega ova priča ne bi bila ni moguća, prenosi 24 sata.

Nastavite čitati