Švicarska prihvatila ekscentričnu tezu: Djeca mogu grliti djedove i bake jer ‘ne mogu prenijeti koronavirus’

Švicarska vlada objavila je kako smatra sigurnim da se grle jer djeca 'nemaju receptore na koje se virus može prihvatiti'

ZADNJA IZMJENA: tra 29, 2020
Foto: Getty Images/iStockphoto
Što se upravo događa s koronavirusom:

Švicarska vlada u srijedu je objavila kako smatra sigurnim da unučad zagrli svoje bake i djedove, što je promjena službenog stajališta vezanog za koronavirus. Glavni epidemiolog švicarskog ministarstva zdravstva Daniel Koch objavio je da su znanstvenici zaključili da mala djeca ne prenose virus, prenosi dpa.

No napomenuo je da bi takvi sastanci trebali biti kratki i da se ne odnose na čuvanje djece. Švicarska je jedna od europskih zemalja koja je počela s ublažavanjem mjera uvedenih zbog suzbijanja koronavirusa. Ovaj tjedan otvoreni su vrtni centri i frizerski saloni. U iduća dva tjedna bit će otvorene škole i razne prodavaonice.

‘Nemaju receptore na koje se virus može prihvatiti’

Dr. Koch je na tiskovnoj konferenciji rekao da je prijašnji savjet po kojemu se između unučadi i baka i djedova treba održavati distanca, bio na snazi jer se manje znalo o načinima prijenosa virusa. “Mala djeca nisu zaražena i ne mogu biti prijenosnici”, rekao je. “Oni jednostavno nemaju receptore na koje se virus može prihvatiti”.

“Mnoge bake i djedovi žive za to da vide unuke i to je važno za njihovo mentalno zdravlje”, kazao je Koch i dodao da nisu djeca ta koja dovode opasnost svoje starije rođake nego njihovi roditelji. Do promjene službenoga švicarskog stajališta došlo je nakon konzultacija sa stručnjacima s ciriškog, bernskog i ženevskog sveučilišta, javila je švicarska televizija SRF.

Nema još univerzalnog stava

Savjet se, naravno, ne odnosi na unuke koji pokazuju znakove neke bolesti. Ne slažu se, međutim, svi sa švicarskim mišljenjem. Glavni njemački virolog Christian Drosten oprezniji je i tvrdi kako se još ne može sa sigurnošću zaključiti da mala djeca ne mogu biti prijenosnici. Različite studije o tome različito govore, kazao je.

U Velikoj Britaniji, prenosi BBC, još uvijek je snazi preporuka da djeca nemaju kontakt s bakama i djedovima. “Ljudi koji spadaju u ranjiviju skupinu još uvijek trebaju biti zaštićeni”, izjavio je britanski ministar zdravstva Matt Hancock.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program