Život

U svijetu više od 13 milijuna zaraženih, Amerika se opet zatvara, kreću prijave policiji zbog maski

WHO upozorava: 'Previše država se kreće u krivom smjeru'

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL/Telegram

Broj zaraženih novim koronavirusom u svijetu premašio je 13 milijuna, pokazao je jučer Reutersov izračun, obilježivši još jednu prekretnicu u širenju bolesti koja je odnijela više od pola milijuna života u sedam mjeseci.

Prvi slučaj prijavljen je početkom siječnja u Kini i trebalo je tri mjeseca da broj slučajeva naraste na milijun. Sada je trebalo samo pet dana da s 12 milijuna slučajeva, zabilježenih 8. srpnja, skoči na 13 milijuna.

Broj slučajeva je otprilike trostruko veći od teških oboljenja od gripe koja se godišnje bilježe, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). U nastavku donosimo najnovije informacije o širenju bolesti u Hrvatskoj i svijetu.

Najgore pogođene zemlje prema ukupnom broju slučajeva:

SAD: 3,363,056 slučajeva
Brazil: 1,884,967 slučajeva
Indija: 878,254 slučaja
Rusija: 732.547 slučajeva
Peru: 330.123 slučaja

Najgore pogođene zemlje prema broju smrti:

SAD: 125,605 smrtnih slučajeva
Brazil: 72,833 smrtna slučaja
Ujedinjeno Kraljevstvo: 44,915 smrtnih slučajeva
Meksiko: 35,491 smrtni slučaj
Italija: 34,967 smrtnih slučajeva

WHO: ‘Previše država se kreće u krivom smjeru’

Pandemija koronavirusa mogla bi se pogoršati ako države ne poduzmu stroge zdravstvene mjere predostrožnosti, upozorila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). „Da budem iskren, previše država se kreće u krivom smjeru, a virus ostaje javni neprijatelj broj jedan“, poručio je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus iz sjedišta te organizacije Ujedinjenih naroda u Ženevi.

„Ako se osnove ne poštuju, ova pandemija će samo postajati sve gora i gora“, dodao je. U ponedjeljak je broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao brojku od 13 milijuna, s više od pola milijuna smrtnih slučajeva.

Tedros je istaknuo i da od 230 tisuća novih slučajeva zabilježenih u nedjelju njih 80 posto dolazi iz 10 država, a 50 posto iz samo dvije države – Brazila te Sjedinjenih Država, koje su pandemijom najpogođenija država, a njezin predsjednik Donald Trump čest kritičar WHO-a. „U dogledno vrijeme neće biti povratka u staru normalu. Još ima mnogo toga za brigu“, upozorio je Etiopljanin.

U Hrvatskoj jučer 53 novooboljela

Hrvatska danas čeka nove podatke o novooboljelima. Jučer je potvrđeno 53 novozaraženih, nije bilo novih umrlih osoba, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite. No, u subotu smo imali težak dan, s rekordnih 140 novih slučajeva u jednom danu. S jučerašnjim danom imali smo ukupan broj od 3775 pozitivnih osoba od početka epidemije, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Prosječna dob bolesnika je 47,4 godine. Broj preminulih od početka epidemije 119 osoba. Na respiratoru su četiri bolesnika, a hospitaliziranih je 132, rekao je jučer ministar. Aktivnih slučajeva je 1142, a ukupno oporavljenih je 2514. Do sada je ukupno testirano 94.175 osoba, od toga 604 u protekla 24 sata. Postotak pozitivnih je 4,01 posto, govore jučerašnji podaci.

“Potpuno je jasno i vidljivo da nastavljamo suživot s virusom, on je i nadalje među nama i moramo biti oprezni”, poručio je Beroš. Vezano za smanjenje cijena testova za osobe koji to čine iz vlastitih potreba, a ne na temelju medicinske indikacije, rekao je da ozbiljni testovi poput PCR-a imaju svoju cijenu jer nude kvalitetu, ali se za opću populaciju razvijaju i drugi testovi.

“Razumljivo je da se netko iz osobnih razloga želi testirati, primjerice ako želi biti siguran prema svojim ukućanima. Omogućit ćemo i to uskoro, i to po bitno drugačijim cijenama od početnih”, rekao je Beroš dodavši da u srijedu ili četvrtak očekuje preliminarne informacije o tome.

Najmlađa pacijentica na kisiku 16-godišnjakinja

Jutarnji javlja da se u ovom trenutku na kisiku, između ostalih, nalazi i 16-godišnja djevojčica koja ima teži oblik zaraze. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, jučer je poručila da u Hrvatskoj i među mlađom populacijom ima težih slučajeva. No, 16-godišnjakinja, za koju Jutarnji piše da je pretila zbog čega spada u rizičnu skupinu, ipak je čini se najmlađa. Osim nje, na pa predrespiratoru nalazi se i 42-godišnjak koji ranije nije bio bolestan niti ima druga stanja zbog čega bi bio posebno ugrožen. Na respiratoru se, piše Jutarnji, nalazi 50-godišnji muškarac koji ima kronične bolesti, a oporavljaju se 47-godišnjak i 59-godišnjakinja, oboje pretili, koji su bili u lošem stanju.

Isti list doznaje da Vladin Znanstveni savjet za koronavirus procjenjuje da ćemo, ako nastavimo ovako, kroz tri tjedna imati “povećanje broja oboljelih za onoliko koliko smo imali ukupno u prvom valu, odnosno više od dvije tisuće”. Također procjenjuju da dok bi za mjesec i pol moglo biti i pet tisuća oboljelih. Najblaža projekcija, u kojoj se građani pridržavaju mjera, na sadašnje brojke novog vala predviđa još do 2000 oboljelih.

Božinović: ‘Zovite policiju ako netko ne nosi masku’

Davor Božinović u HRT-ovoj emisiji Tema dana poručio je da je situacija takva da ne smije biti opuštanja. Komentirao je i maske, za koje kaže da moraju postati dio “novog normalnog”. Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite RH poručio je ranije i da bi građani trebali prijavljivati one koji ne nose maske. “Veliki centri imaju zaštitare gdje nije problem ne pustiti osobu bez maske, u malim trgovinama ne smije se poslužiti nekoga bez maske. Apeliramo na sve da zovu 112 ili policiju ako treba intervenirati”, rekao je Božinović jučer za RTL.

Za HRT je pak poručio: “Opuštanja nema i ne smije biti. Situacija u našem okruženju je takva da ne smije biti opuštanja. Vidimo da se globalna pandemija razvija, svaki dan je novi rekord u svijetu”, rekao je. Božinović je objasnio da su maske jedan od razloga zašto Stožer ponovno drži konferencije. Kako kaže, imaju funkciju edukacije javnosti kako bi maske postale “dio novog normalnog, prije jeseni, kad znanost očekuje veće komplikacije”.

Kalifornija se ponovno zatvara

Kalifornija se ponovno zatvara zbog alarmantnog povećanja broja zaraženih koronavirusom, a guverner Gavin Newsom u ponedjeljak je naložio da se zatvore svi barovi te da restorani, zoološki vrtovi, kina i muzeji prekinu sve aktivnosti u zatvorenom prostoru. Newsom je rekao da se mjere moraju primjenjivati na području cijele najgušće naseljene države SAD-a, nakon što su prethodno ti objekti zatvoreni u nekim teže pogođenim okruzima.

Guverner je objavio i da fitness centri, crkve, frizerski saloni i trgovački centri moraju prekinuti poslovanje u zatvorenim prostorima u 30 okruga, uključujući Los Angeles, što pogađa oko 80 posto populacije. Strože mjere primjenjivat će se tri dana, objavio je na Tweeteru guvernerov ured.

“Broj slučajeva Covida 19 nastavlja alarmantno rasti”, napisao je Newsom u tweetu u kojemu je najavio mjere, dodajući da broj zaraženih koronavirusom i broj hospitaliziranih nastavlja rasti. Kalifornija je u nedjelju imala 8358 novozaraženih, rekao je na konferenciji za novinare,

Ta je država bila prva u SAD-u koja je u ožujku proglasila karantenu. Nakon ponovnoga otvaranja potkraj travnja, Kalifornija je nedavno zabilježila nagli porast broja zaraženih. U ponedjeljak su Los Angeles i San Diego, koji imaju najveći broj škola, objavili da će nova školska godina ujesen početi samo online.

Brazil još uvijek ima zabrinjavajuće brojke

U Brazilu je u protekla 24 sata bilo 20.286 novozaraženih koronavirusom, a umrle su 733 osobe, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Ukupno je u Brazilu od početka pandemije koronavirusa oboljelo oko 1.9 milijuna ljudi, a ukupno ih je umrlo 72.833, prema podacima ministarstva.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu