Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila, majmunske boginje prvenstveno se proširile seksualnim kontaktima

'Čini se da se najnoviji porast slučajeva proširio među muškarcima koji imaju spolne odnose s drugim muškarcima', poručili su iz WHO-a

Light micrograph of a skin tissue sample infected with monkeypox virus taken from a lesion on a monkey. Monkeypox particles are composed of a DNA (deoxyribonucleic acid) genome surrounded by a protein coat and lipid envelope. This virus, which is found near rainforests in Central and West Africa causes disease in humans and monkeys, although its natural hosts are rodents. It is capable of human to human transmission. In humans it causes fever, swollen glands and a rash of fluid-filled blisters. It is fatal in 10 per cent of cases. Image obtained in 1968.,Image: 625226900, License: Rights-managed, Restrictions: Model Released, Model Release: yes, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

Virus majmunskih boginja u Sjevernoj Americi i Europi prvenstveno se širi seksom, a oko 200 je potvrđenih sumnjivih slučajeva u najmanje desetak zemalja, rekli su jučer dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije.

Tijekom prošlog tjedna epidemija je brzo napredovala diljem Europe i Sjeverne Amerike i očekuje se daljnje širenje jer sve više liječnika traži simptome kod pacijenata. Ovo su prvi slučajevi majmunskih boginja izvan Afrike gdje virus cirkulira, na niskim razinama, tijekom posljednjih 40 godina, objavila je WHO.

Do jučer obolijevali samo putnici

“Vidjeli smo nekoliko slučajeva u Europi u posljednjih pet godina, ali samo kod putnika, a sada imamo slučajeve u brojnim zemljama istovremeno kod ljudi koji nisu putovali u endemske regije u Africi”, kazala je dr. Rosamund Lewis koja vodi istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije o boginjama.

Europske zemlje potvrdile su desetke slučajeva majmunskih boginja što je sada postalo najveća epidemija ove bolesti u Europi, javlja CNBC. Belgija je nedavno prva uvela obaveznu 21-dnevnu karantenu za oboljele. Svjetska zdravstvene organizacija sazvala je ovog vikenda hitan sastanak putem video konferencije kako bi promotrili virus, identificirali one koji su najugroženiji i proučili način prijenosa. Organizacija će sljedećeg tjedna održati drugi globalni sastanak o majmunskim boginjama kako bi detaljnije sagledali rizike i tretmane koji su dostupni u borbi protiv virusa.

Zaraziti se može svatko

Čini se da se najnoviji porast slučajeva proširio među muškarcima koji imaju spolne odnose s drugim muškarcima, rekli su dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije, naglašavajući da se svatko može zaraziti. “Brojne se bolesti mogu prenijeti seksualnim kontaktom. Tako možete dobiti kašalj i prehladu pa to ne znači da je to spolno prenosiva bolest”, objasnio je Andy Seale, savjetnik WHO za hepatitis i druge spolno prenosive infekcije.

Virus se širi bliskim kontaktom s ljudima, životinjama ili materijalom koji je zaražen virusom. U tijelo ulazi kroz oštećenu kožu, dišne puteve, oči, nos i usta. Iako se vjeruje da se prijenos s čovjeka na čovjeka događa i respiratornim kapljicama, to traži produženi kontakt licem u lice jer kapljice ne putuju daleko. Ovaj je virus super stabilan i može živjeti izvan ljudskog domaćina tako da može preživjeti i na predmetima kao što su deke, odjeća i slične stvari.