Svjetski muzeji polako su se počeli otvarati; evo kako će to izgledati sad, u vrijeme korone

Ulaznice se moraju rezervirati, ulazi se u manjim skupinama, a posjetiteljima mjeri temperatura

ZADNJA IZMJENA: svi 23, 2020
Foto: AFP
Što se upravo događa s koronavirusom:

Dok Italija polako ublažava odredbe ostanka u kući, muzeji se počinju ponovno otvarati uz nove sigurnosne mjere da bi se smanjio rizik prenošenja koronavirusa posjetiteljima koji žele uživati u bogatoj kulturi te zemlje.

Velika Raphaelova izložba zatvorena je samo tri dana nakon otvaranja početkom ožujka. Vlasnici ulaznica sada mogu rezervirati vrijeme obilaska. Po dolasku u Scuderie del Quirinale, posjetitelji će biti razvrstani u šest skupina, a kroz galeriju će ih pratiti čuvar odgovoran za sigurnost grupe, kaže direktor muzeja Matteo Lafranconi.

U katedralu u Firenci može samo 200 ljudi

U katedrali u Firenci, poznatoj po inovativnoj kupoli od crvene cigle iz ranog 15. stoljeća koja obično prima 2600 ljudi dnevno, a po novom ograničenju tek 200, elektronički uređaji koji se nose oko vrata obavijestit će posjetitelje bučnim vibriranjem i svjetlom ako se previše približe susjedima, piše Smithsonian. Katedrala živi od prodanih ulaznica i ne primaju državne doprinose.

Katedrala je novu tehnologiju objasnila u videu na YouTubeu. Svi će se uređaji temeljito dezinficirati prije ponovne upotrebe.

Muzeji i galerije traže rezervacije unaprijed

Kulturne institucije širom svijeta dijele slične probleme oko financiranja i ističu da će morati zatvoriti vrata ako ne dobiju financijsku pomoć. Mnogi muzeji i galerije zahtijevaju da se ulaznice unaprijed rezerviraju, da se obavezno nose maske, koriste dezinficijensi za ruke ili se posjetiteljima mjeri temperatura.

U Münchenu, Bavarski državni muzej slika ograničava jednu osobu na 215 kvadratnih metara. U institutu Giacometti u Parizu, svakih 10 minuta smije ući deset osoba. U torinskom muzeju suvremene umjetnosti, Catello di Rivoli, ucrtane su pješačke staze, vremenske karte i provjerava se temperatura.

Eva Benedik
Telegram autor
1919 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program