MOJE MJESTO, TVOJA DESTINACIJA

Svojim IT rješenjima već je na tržištu Japana, ali Ivan je vjeran Dubrovniku. Posjetili smo ga i saznali zašto

Njegov startup Review Booster Pro koristi više od 400 klijenata, ponajviše hotela i restorana, a sve više ga traže i stomatološke ordinacije te dostavljačke službe

MOJE MJESTO, TVOJA DESTINACIJA

Svojim IT rješenjima već je na tržištu Japana, ali Ivan je vjeran Dubrovniku. Posjetili smo ga i saznali zašto

Njegov startup Review Booster Pro koristi više od 400 klijenata, ponajviše hotela i restorana, a sve više ga traže i stomatološke ordinacije te dostavljačke službe

Pronašli smo prekrasne ljude u prekrasnim mjestima. Kroz šetnju svojim mjestom ispričali su nam zašto su ostali vjerni svom kraju. U prvom nastavku video serijala "Moje mjesto, tvoja destinacija" posjetili smo Dubrovnik. Naš domaćin je uspješni IT-jevac Ivan Ivušić. Ovo je njegova priča

Već više od pet godina Ivan Ivušić radi na digitalizaciji Dubrovnika i cijele županije. Neumorno razvija inovativna digitalna rješenja, a usred krize uzrokovane koronavirusom pokrenuo je svoj startup Review Booster Pro koji trenutno ima više od 400 korisnika, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. O čemu se radi? Proučavajući sustave online recenzija, i uzevši u obzir činjenicu da se čak 85 posto ljudi na njih oslanja kada bira gdje će odsjesti i koju će uslugu koristiti, Ivan je osmislio platformu koja omogućuje prikupljanje recenzija na licu mjesta, dok je korisnik još pod dojmom.

U samo godinu dana od pokretanja osvojio je tržište Europe, odnedavno je prisutan i u Japanu, a u planu je iskorak i na tržišta ostalih kontinenata. Iako je mnogima donijela nevolje, pandemija ih je u trenutku pokretanja – pomazila. Rješenje su neizvjesne 2020. najprije prepoznali hoteli, i to kao alat kojim će pokrenuti svoje digitalne marketinške aktivnosti.

No, njegov se Review Booster Pro, napominje nam, može koristiti i izvan ugostiteljskog sektora, te ga sve više traže i stomatolozi, razne trgovine, dostavljačke službe, kozmetički saloni… mogućnosti su neiscrpne.

Sasvim dovoljno razloga da se ekipiramo, opremimo luksuznim terencom te zaputimo na dug, ali ugodan put do Dubrovnika. Uživajući u prekrasnim krajolicima kontinenta i priobalja, stigli smo se na sam jug Hrvatske.

Beach bar na čarobnoj plaži tik do Straduna

S Ivanom smo prošetali Dubrovnikom, kulturnom i gastro mekom Hrvatske koja je inspiracija mnogim chefovima, ali pasioniranim gurmanima. Proveo nas je kroz mjesta u Dubrovniku uz koja veže uspomene iz djetinjstva, upoznao nas s dragim prijateljima te omogućio da okusimo Dubrovnik kroz domaću spizu. Nakon kratkog razgovora u njegovu uredu smještenom u hotelu Rixos, jet skijem smo se prebacili na drugu stranu grada, u malu valu tek stotinjak metara od ulaza u Stradun.

U uvali u kojoj se snimala morska bitka u seriji Game of Thrones, podno tvrđave Lovrijenac, smještena je kultna plaža Šulić i Beach bar Dodo. Tu je Ivan sklapao mnoga prijateljstva koja žive dandanas.

“Prije šest godina s prijateljem Damjanom Šulićem otvorio sam ovaj beach bar. Ideja je bila povezati domaće ljude i turiste kojima smo željeli pokazati dašak života u Pilama, starom dubrovačkom ribarskom naselju. Plaža nosi ime po obitelji Šulić koja tu živi generacijama. Tu smo i Damjan i ja odrasli. Na samoj plaži je kuća u kojoj je odrastao i naš čelist Luka Šulić, odmah pokraj živio je i pokojni redatelj Joško Juvančić, a iznad plaže su kućice likovne umjetnice Jagode Bujić”, govori nam Frano Mrđen, suvlasnik beach bara Dodo i Ivanov prijatelj.

Tu se čuje Hamletov kraj

Ovdje stalno vlada šušur, a svake godine 10. kolovoza, na dan Sv. Lovre, ovdje je najbolja fešta u gradu – Pilarske večeri. Ivanu je ova plaža posebno draga. “Imam jako puno prijatelja u Pilama, a tu gore na Kolorini i ovdje na plaži, proveo sam jedan dio svog djetinjstva i mladosti”, priča Ivan pa nastavlja: “Iako su jako blizu starom gradu, Pile su svoja, zatvorena cjelina. Tu žive ljudi koji su izrazito ponosni što iz Pila, što su Pilari i jako drže do toga”.

Frano Mrđen, suvlasnik Beach bara Dodo. Foto: Sandro Sklepić

Pile aktivno žive. S klubom Penatur vezane su i za Divlju ligu, amatersko natjecanje u vaterpolu kojeg živi cijeli grad i okolica. “Klub je osnovan iste godine kad i Jug. Muž Franine sestre, moj kum, igrao je Divlju ligu i svojevremeno osvojio naslov za Potporelu. Natjecanje se proširilo i izvan Dubrovnika pa se već neko vrijeme natječu i amaterski klubovi iz okolice. To je jedno od glavnih sportskih zbivanja u gradu, konkurencija je jaka i tih dana je naboj baš velik”, govori Ivan dodajući da, prema pravilima Divlje lige, profesionalni vaterpolisti ne smiju sudjelovati.

Bar smo gotovi cijeli napravili ručno, sami, uz pomoć obitelji prijatelja”, priča Frano te dodaje:

“U baru, uz najfinije koktele u gradu možete uživati u prekrasnom pogledu na tvrđavu Lovrijenac na kojoj se igra Hamlet tijekom Ljetnih igara. Imamo desetak koktela, Mohito je naš zaštitni znak, radimo ga prema svom tajnom receptu, ali vam ga ne smijemo otkriti”, dodaje uz smijeh.

“Na tvrđavi Lovrijenac je crkvica Sv. Lovre po kojoj je dobila ime”, kaže Frano, a Ivan dodaje: “Mleci su tu htjeli izgraditi tvrđavu kako bi imali Dubrovnik pod kontrolom. Onda su ih Dubrovčani preduhitrili i izgradili tvrđavu kako bi dobili obranu s morske strane. Tradicionalno se tu igra Hamlet. Kad grune top onda se zna da je predstava pri kraju.”

U grad su taman stigli i Victoria’s Secret modeli

Nakon Beach bara uputili smo se prema starom dijelu grada. Pri samom izlasku iz Pila sreli smo Ivanovog prijatelja Ruđera Jelavića koji je prije nekoliko godina vruće i bučne kuhinje zamijenio private chefingom. Ulovili smo ga u pripremama, baš je na Pilama čekao domaće povrće jer je te večeri pripremao event o kojem je pričao cijeli Dubrovnik, a pisali domaći i strani mediji.

Naime, kako se Viktorijina anđelica Jasmine Tookes uskoro udaje za Juana Davida Borrera, direktora međunarodnih tržišta Snapchata, djevojačku večer odlučila je proslaviti upravo na jugu Hrvatske. Ruđeru je pripala čast paziti da dubrovački kraj dožive njegovim izvornim okusima. “Cijela ideja private chefinga je isključivo sezonsko i domaće. Otkako sam se počeo baviti ovim poslom, to je moj đir. Radim privatne evente vilama, hotelima, na jahtama, a spremam isključivo divlju ribu, domaće meso i povrće OPG-ova s dubrovačkog područja. Uz sve tu su i vina, pelješka, korčulanska ali i ona iz Konavala”, govori nam Ruđer Jelavić i otkriva što će kuhati najpoznatijim anđelicama.

“Zamislio sam sve kao piknik. Uz takozvanu hladnu stanicu bit će više od 20 jela. Sve će biti domaća jela, na nešto moderniji način. Otkako radim, njegujem domaće i kuham isključivo sa sezonskim namirnicama. Meni uvijek slažem prema lokaciji na kojoj kuham. Danas će sve biti na lokaciji gdje se u 180 stupnjeva vidi more. Dok osmišljavam jelovnik i razmišljam što ću spremiti, mjesto na kojem se nalazim definitivno je ono koje me inspirira”, priča Ruđer pa nam otkriva što voli kuhati sebi i prijateljima, onako za gušt:

“U ljetno vrijeme to je definitivno riba. Od komada ribe doista možete napraviti i do 10 slijedova. Krenem s raw food varijacijama kao što su tartar ili tataki, carpaccio ili sushimi. Tu se nađe i neki rižoto, juha… Sa strane uvijek ide domaće povrće, a za kraj u ovo vrijeme idealno je sezonsko, domaće rashlađeno voće”, govori i u to mu javljaju da je povrće stiglo.

Private chef Ruđer Jelavić. Foto: Sandro Sklepić

Ima više od 400 korisnika

Šetajući Stradunom, Ivan nam je otkrio kako je biti IT-jevac u Dubrovniku, koji je ipak naše najveće turističko središte, ali i kako se živi u starom dijelu grada. Prisjetio se kako je kao mali tuda letio biciklom. Bilo je, kaže, razbijenih koljena. “Kako IT sada raste u svakoj branši je neophodan pa smo mi svojim rješenjima jako naslonjeni na turizam i ugostiteljstvo”, govori dok prolazimo kroz gužvu kakva se zadnjih godinu dana nije vidjela na Stradunu.

U ovom trenutku, dodaje, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji imaju oko 100 korisnika. “No, sve skupa imamo oko 400 korisnika s tim da treba reći da je u trenutku pokretanja Review Boostera bio vrlo izazovan period za rješenja koja podižu online reputaciju i povratna iskustva korisnika zato što je covid ipak napravio svoje. Nije se znalo hoće li ljudi u turizmu raditi i otvoriti, pa je bilo izazovno jer su takve investicije uglavnom bile uvjetovane epidemiološkim mjerama”, prisjeća se pokretanja svog startupa.

Osobni kontakt je ključan

Zadovoljan je rezultatima koje su napravili s obzirom na novonastale okolnosti. “Iza nas je jako puno uspješnih primjera implementacije našeg Review Boostera, recimo to je restoran Bota Šare u Splitu koji je napravio ogroman skok na TripAdvisoru na kojem su vrlo brzo skočili na prvo mjesto”, govori pojašnjavajući da je Review Booster rješenje za prikupljanje stvarnih recenzija, na licu mjesta.

“Funkcionira tako da korisnika svoje usluge, pri odlasku recimo, zamolite da vam ostavi recenziju. Oni, prislanjanjem svog mobitela na board to mogu učiniti u nekoliko klikova. Naime, ljudi nakon što napuste restoran ili hotel često nemaju običaj ostaviti recenziju, ne mare za to, a ovako to mogu napraviti na licu mjesta”, pojašnjava dodajući kako je osobni kontakt ključan.

“Zadnjih pet godina bavim se online reputacijama i mogu reći da je bez osobnog kontakta jako teško očekivati da ćeš dobiti povratnu informaciju. Zato smo htjeli sklopiti nešto što je digitalno s nečim osobnim, gdje vas osoba s čijom ste uslugom bili zadovoljni kratko zamoli da ostavite recenziju. Sve se to događa na licu mjesta, unutar pola minute”, priča ističući da u tom slučaju ljudi imaju potrebu ostaviti recenziju i zahvaliti se na kvalitetnoj usluzi.

Pilot projekt trenutno je u Japanu

Trenutno otvaraju vanjska tržišta, i to kroz ekskluzivne distributere. “Trenutno smo prisutni u 12 zemalja na svijetu. Pilot projekt je trenutno i u Japanu u kojem vlada jedna sasvim specifična kultura. Bilo mi je zanimljivo čuti da je tamo običaj da uvijek dobiješ nešto zauzvrat ako netko od tebe nešto traži. Tako da sada pokušavamo pronaći rješenje kako implementirati da se nešto dobije ako se ostavlja recenzija”, govori ističući kako se ljudima u Japanu kada im se dijele letci na ulici uz njih daruje i neka sitnica poput papirnatih maramica.

Razgovarajući smo stigli i do Kneževog dvora u kojem Ivanova mama radi svoj cijeli radni vijek. Tu će dočekati i mirovinu u koju odlazi ove godine. Nakon kratkog razmjenjivanja povijesnih fakta o Kneževu dvoru, uzeli smo pauzu u obližnjem Oyster & Sushi Bar Bota smještenom tik pokraj katedrale. Tu nas je ugostila Ivanova prijateljica Antonela Šare i ukratko nas upoznala s tradicijom njezine obitelji koja se već desetljećima bavi ugostiteljstvom.

Antonela Šare iz Oyster & Sushi bara Bota. Foto: Sandro Sklepić

Predah uz kamenice iz Stona

Uz kamenice koje su tog jutra stigle iz njihova rodnog Malog Stona, Antonela nam je pričala o samim počecima i njihovom prvom obiteljskom restoranu. “Iza nas je 40 godina obiteljske, riblje tradicije. Moja mama je iz Malog Stona, a malostonski zaljev je najpoznatiji po kamenicama koje poslužujemo i ovdje u Sushi baru u Dubrovniku. U Stonu je otvoren naš prvi, od šest restorana koliko ih imamo u Hrvatskoj”, govori nam.

U Stonu se ponuda temeljila na tradiocionalnoj dalmatinskoj kuhinji, receptima naših baka, kaže Antonela dodajući kako je u obitelji šestero djece te da su se svi uključili u obiteljski posao.

“Ovaj bar je jedna pomalo nova priča koja se sasvim sponatno i smisleno nadovezala na cijeli naš posao. Naime, s obzirom na to da je sushi postao jako popularan u svijetu, a ono najbolje što Dalmacija ima upravo je svježa riba koja je i najvažniji sastojak sushija, tako da je ovaj bar bio sasvim logičan slijed i svojevrsna kruna svemu što radimo”, govori nam dok na stol stižu kamenice te nam dijeli savjet kako ih kušati i osjetiti njihov iskonski okus (to ćete morati pogledati u priloženom videu, op. a.)

Mirisi domaće spize za kraj

Nakon dulje šetnje i obilaska plaže na kojoj je Ivan odrastao, okrijepili smo se u restoranu Glorijet u drevnom ljetnikovcu Gundulić na samoj gruškoj obali. Restoran je ime dobio po kupolastim svodovima u koje su se nekada davno spremali brodovi. Danas ti isti svodovi u Gružu mirišu na onu dobru staru, domaću dalmatinsku spizu.

Tu gospar Nedjeljko Čagalj već desetljećima spravlja prave gastro gušte i to od plodova koje svakog jutra nabavlja na tržnici koja se nalazi doslovno iza ugla. Naime, upravo ponuda na tržnici i peskariji diktira što će se tog dana kuhati u Glorijetu. Jelovnik se uglavnom temelji na jelima od domaće ribe, plodova mora te povrća dubrovačkih nona. Nađe se tu i divljači, no mirodije poput peršina, bosiljka, ružmarina i origana daju poseban pečat svakom njegovom jelu.

I dok smo uživali u gosparovoj zelenoj pašti s plodovima mora, Ivan nam je ispričao i koje ga jelo podsjeća na djetinjstvo, smijeh s obiteljskih okupljanja prvo je što mu pristigne u sjećanje kad mamin brodet od liganja zamiriši iz kuhinje. No, podijelio je s nama i neka svoja omiljena mjesta u Dubrovniku, ona koja bi, oni koji dolaze po prvi puta, svakako trebali posjetiti.

Odgovorio nam je i na ono pitanje s početka – što ga veže uz svoj kraj i zašto je ostao u Dubrovniku. Njegov odgovor vas čeka u video epizodi, toplo ju preporučujemo.

Upoznajte Dubrovnik iz perspektive jednog lokalca, mladog IT stručnjaka, Ivana Ivušića. Ovo je prva epizoda našeg…

Posted by Telegram.hr on Wednesday, August 18, 2021

Na kraju Ivan nam je dao i popis koji bi bilo dobro imati pri ruci ako se nađete u gradu podno Srđa:

1. Top mjesto za domaću spizu? Najbolje od mesa jede se u konobi Dubrava na Bosanci, a tu su i OPG-ovi i domaćinstva u okolici u kojima se stvarno vrhunski jede.

2. Mjesto za jutarnju kavu? Tamo gdje je ja vazda pijem, to je kafić i restoran Maskeron u Lapadu.

3. Najbolji burger u gradu? Takeaway u Starom gradu, Marangun i svakako Pull Over u uvali Lapad.

4. Top gastro lokacija koja ne ulazi u nijednu od ovih kategorija? Bez razmišljanja to je Bowa na Šipanu, restoran koji nudi jedan sasvim drugačiji doživljaj.

5. Top izlet? Okolni otoci, bez obzira na to je li riječ o dolasku brodom, gliserom ili Jet Ski Rent Dubrovnik s kojim smo se danas vozili jer je to avantura koja se ne zaboravlja.

6. Top plaža u gradu? Sveti Jakov, tamo se hvata zadnji tračak sunca i puca pogled na grad.

7. Top plaža u okolici? Pasjača u Konavlima i pješčana plaža Šunj na Lopudu.

Foto: Sandro Sklepić

Dubrovnik nas je inspirirao svojim ljudima, gostoprimstvom, mirisom i okusom. Dao nam je okus mediterana kojeg definitivno nosimo doma u svoju kuhinju. Išli do Dubrovnika automobilom ili avionom, na ovu pustolovinu se svakako isplati upustiti.

Nadahnuti Dubrovačkom pričom uputili smo se na vožnju do još nekoliko mediteranskih mjesta. U potrazi za lokalnim tajnama života, obišli smo bajkovite krajolike Jadrana i pronašli prekrasne ljude u prekrasnim mjestima. Nove epizode pratite ovdje.


Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing. Sadržaj podržava Vegeta Maestro, začini inspiracije. Biraj između mnoštva aromatičnih mirisa i senzacionalnih okusa te dodaj svojim jelina posebne Vegeta Maestro začine. Recepte s putovanja pročitajte ovdje.

Službeno vozilo putovanja je Jaguar F Pace, a za ugodnu vožnju zaslužni su Enterprise Rent-a-Car i Auto Benussi.

Posebna zahvala Croatia Airlinesu.


Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu