Život

Taijansko selo koje je bilo potopljeno u jezeru 70 godina nakratko je izronilo

Talijanska vlada potopila je selo Curon 1950. godine kako bi stvorili umjetno jezero

FOTO: Unsplash
Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Slikovito jezero Resia posjetiteljima izgleda kao prekrasan prizor tipičan za sjevernu Italiju i čini se kao da je oduvijek tamo. Ali jedna struktura ovo opovrgava i ukazuje na neobičnu povijest jezera, zvonik iz 14. stoljeća koji bizarno proviruje iz modrozelene jezerske vode.

Zvonik nagovještava ono što se nalazi ispod površine jezerske vode, selo Curon koje je talijanska vlada potopila 1950. godine kako bi stvorila umjetno jezero. Prošloga su tjedna, izvještava BBC News, ostaci potopljenog sela ponovno izronili kada su građevinske ekipe privremeno isušile dio jezera dubokog 72 metra, što je po prvi puta da se izgubljeno selo ukazalo nakon sedam desetljeća.

Neznatno su isušili jezero još 2009. godine

Kako piše Art News, korisnici društvenih mreža imali su priliku gledati sablasne slike gradskih zidina, kamenih stepenica, podruma, erodiranih lukova i drugih obilježja mjesta. Privremena suha čarolija je vjerojatno prva takve vrste, ali se napominje da je jezero bilo neznatno isušeno 2009. godine da bi se sanirale pukotine na tornju crkve.

Ovo bizarno potopljeno selo smješteno je u Južnome Tirolu, planinskoj alpskoj provinciji, na sjecištu Italije, Austrije i Švicarske. Prema pisanju BBC News, Italija je 1919. godine krajem Prvog svjetskog rata, pripojila Južni Tirol koji je pripadao Austro-ugarskom carstvu. Većina ljudi u regiji izvorno govori njemački jezik.

Iselili su gotovo 1000 ljudi

Nakon aneksije, talijanska vlada Benita Mussolinija krenula je s planom da poplavi područje između dva susjedna bazena i stvori jezero Resia, piše London Times. Iako je ovaj plan odgodilo izbijanje Drugog svjetskog rata, talijanski dužnosnici su na kraju smislili dizajn koji će osigurati napajanje obližnje hidroelektrane. Unatoč reakciji lokalne zajednice, projekt je krenuo naprijed. Gotovo 150 obitelji, oko 1000 ljudi, raseljeno je, kaže službena turistička web stranica za obližnji prijevoj Reschen.

Seljani Curona koji su govorili uglavnom njemački jezik borili su se da razumiju planove za potapanje njihovog sela napisane na talijanskome, prepoznajući što će se desiti tek kada je bilo prekasno. Svim stanovnicima ponuđene su tek male sume za preseljenje u obližnji grad, Curon Ventosa ali gotovo polovica stanovništva je bila prisiljena emigrirati jer su izgubili dom.

Sablasno selo nadahnulo je roman Resto Qui, autora Marca Balzana iz 2018. godine i triler Netflixove serije Curon iz 2020. godine. Posljednjih godina zvonik koji viri iz jezera privukao je mnoge turiste. Kada se voda zimi zaledi, posjetitelji mogu prošetati i dotaknuti povijesni zvonik, piše Atlas Obscura.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu