Taste Atlas objavio listu: Ovo je 10 najpopularnijih sendviča u Europi, predvodi je klasik s tri sastojka

Na prvom mjestu našao se omiljeni sendvič mnogih Francuza

FOTO: Shutterstock

Kuhana šunka, topljeni grojer sir i kruh za sendviče tostiran na maslacu tri su naizgled vrlo jednostavna sastojka najpopularnijeg sendviča u Europi – francuskog Croque-Monsieura. Naime, ovaj se sendvič nalazi na prvom mjestu liste Taste Atlasa, svojevrsnog globalnog turističkog vodiča za hranu.

Iako se na prvu ne doima kao nešto revolucionarno, u Francuskoj je ovaj sendvič jedan od omiljenih više od sto godina. Smatra se da se na jelovnicima pojavio početkom 20. stoljeća, kada ga je prvi put u svom bistrou poslužio Michel Lunarca.

Vrlo lako ga možete rekreirati u vlastitom domu, a uz tri glavna sastojka, najvažnije je tostiranje na maslacu sve dok kruh ne postane hrskav i zlatne boje. Osim njega, izdvojili smo još devet europskih sendviča koji se nalaze na listi najboljih.

Francesinha

Na drugom mjestu našao se portugalski sendvič Francesinha za koji se smatra da je inspiriran upravo francuskim Croqueom, samo što je prilagođen tradicionalnim portugalskim namirnicama. Glavni sastojci su prepečeni kruh, govedina ili svinjetina, kobasica, šunka i sir.

Prvi ga je poslužio kuhar Daniel David Silva, nakon čega je postao klasik kuhinje grada Porta, a ubrzo je pronašao svoje ljubitelje diljem zemlje. Na jelovnicima se poslužuje kao ručak ili večera, a krasi ga poseban umak od rajčice s pivom.

Za pripremu umaka potrebni su maslac, luk, češnjak, lovor, bijelo vino, pivo, pasirana rajčica, Brandy, Porto te mesni bujon. Na tostirani kruh slaže se prethodno ispečeno meso, sir – najbolje gauda ili edamer, zatim druga kriška kruha, kobasice, šunka i treća kriška kruha. Cijeli sendvič prekrije se sirom te se zapeče i prije posluživanja prelije umakom.

Bocadillo de Jamón

Treće mjesto na listi najpopularnijih europskih sendviča zaslužio je španjolski Bocadillo de Jamón, a kako mu samo ime kaže, glavni sastojak je šunka, najčešće Serrano ili Iberico.

Listići šunke slažu se na španjolsku verziju baguette kruha – barra de pan, koji se prethodno namaže maslinovim uljem te natrlja češnjakom i kriškom rajčice.

Na to se zatim slaže narezana svježa rajčica, očišćene crne masline, pečena piquillo paprika koja spada u kategoriju chillija te tradicionalni španjolski manchego tvrdi sir koji se pravi od ovčjeg mlijeka. Sve se zaokruži gornjim dijelom baguette kruha, također natopljenim maslivnom uljem, češnjakom i rajčicom.

Welsh Rarebit

Tradicionalni velški sendvič Welsh Rarebit našao se na četvrtom mjestu. Smatra se da je popularnost stekao u davnom 14. stoljeću, dok je danas jedno od omiljenih jela stanovnika ove zemlje. Lako ga je pripremiti, budući da se sastoji od tostirane kriške raženog kruha i umaka od sira.

Za umak je potreban cheddar sir, maslac, brašno, sol, papar, senf, pivo te Worchester umak. Sve to zajedno se otopi i pomiješa u manjem loncu ili na tavi, na laganoj vatri, te se time prelije tostirana kriška raženog kruha. Vrlo je važno da se jede odmah, dok je umak još kremozan i vruć.

Fischbrötchen

Malo drugačiji, riblji sendvič, stekao je popularnost u sjevernoj Njemačkoj te se nalazi na petom mjestu liste, a najčešće se poslužuje na štandovima brze hrane.

Karakterizira ga okrugla žemlja u koju se slažu kiseli krastavci, Remulada hladni umak koji je sličan tartaru s bazom od majoneze, zelena salata, svježi luk i riba po izboru. Pritom se najviše koriste prethodno ispečene papaline, haringa, skuša ili losos.

Sendviči za ponijeti

Onima koji ipak nisu skloni eksperimentiranju u pripremi novih sendviča u vlastitom domu, ali ih obožavaju kušati, poslužit će pak ponuda ukusnih sendviča na Petrolovim i Crodux prodajnim mjestima.

Ondje mogu birati između čak 28 vrsta različitih sendviča, a neki od popularnijih su sendviči Montana u raznim verzijama – s pohanom piletinom, tunom, šunkom ili kulenom. Posebno se ističu i Vege sendvič te onaj u kroasanu, a tu su još i maxi verzije sendviča do 280 grama.

Još primamljivije je i to što je aktualna posebna akcija 5 + 1 u kojoj nakon svakih pet kupljenih sendviča, šesti dolazi potpuno besplatno. Svaka kupnja bilježi se na Petrol klub kartici, a trenutačni broj kupljenih sendviča uvijek se može provjeriti na računu ili u aplikaciji Na putu. Akcija traje sve do 31. svibnja 2023. godine.

Petrol

Bocadillo de Pollo

Na listi najpopularnijih sendviča zatim slijedi španjolski Bocadillo de Pollo. Za njegovu pripremu potrebni su baguette kruh ili ciabatta prerezani na pola, majoneza, rajčica, luk, zelena salata, pržena slanina te arugula – vrsta zelene lisnate biljke, kod nas poznatije pod nazivom povrtna riga.

Glavni sastojak sendviča je, kako mu i samo ime kaže, pollo, odnosno piletina, a koja se može prethodno pripremiti na razne načine. Tako se najčešće koristi pileće bijelo meso sa žara ili pak pileće pohane šnicle usitnjene na manje komadiće ili trakice.

BLT Sandwich

Sljedeći na listi, engleski BLT Sandwich, koji je izrazito popularan i u SAD-u, na britanskim se jelovnicima pojavio 1920-ih godina. Glavni sastojak mu je vruća, hrskava, pržena slanina.

Na prepečeni tost slažu se kriške svježe rajčice, zatim zelena salata, slanina, majoneza te još jedna kriška tosta koja mora biti što hrskavija i rumene boje.

Jambon-beurre

Još jednostavniji od prethodnog je pak francuski sendvič Jambon-beurre za čiju su pripremu potrebni samo francuski baguette kruh, maslac i šunka.

Iako je naizgled sasvim običan sendvič, u Francuskoj se on smatra ikonom pariške gastronomije, a godišnje se proda u nekoliko milijuna porcija.

Bacon Butty

Na predzadnjem mjestu najpopularnijih europskih sendviča našao se Bacon Butty sendvič koji se najviše poslužuje u Engleskoj i Škotskoj.

Također je vrlo jednostavan za pripremu, a sve što je potrebno su dvije kriške tostiranog kruha, puno pržene slanine i maslac. U nekim varijantama sendviču se može dodati kečap ili neki drugi umak po izboru ili pečeno jaje.

Bifana

Deseto mjesto osvojio je pak portugalski sendvič Bifana koji se sastoji od samo dva sastojka – svinjskih odrezaka i bijele žemlje. No, čar posebnosti leži u načinu pripreme mesa.

Ovisno o regijiama, svinjski odresci mogu se pirjati na češnjaku ili se pak marinirati po želji i ispeći na roštilju. Na jugu zemlje popularni dodatak sendviču je senf, a u nekim varijantama spominje se i prženi ili pirjani luk.


Sadržaj nastao u suradnji s Petrolom.