Život

Ekskluziv. Dom zdravlja u rasulu zbog korone. Gospođi iz Đakova s bolesnom štitnjačom ne daju da izvadi krv

Telegramova čitateljica ima zakazan pregled u Osijeku, no ne može donijeti nužne nalaze

Đakovo je u lipnju postalo jedno od velikih žarišta širenja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Virus se prvo pojavio među redovnicama u tamošnjem samostanu, a uskoro se proširio i među njihovim kontaktima. Korona je ušla i u lokalni Dom zdravlja. Kao što smo tijekom proljeća vidjeli u mnogim hrvatskim bolnicama, izvanredna situacija uzrokovana pojavom virusa izazvala je kaos zbog kojeg ispaštaju pacijenti.

Telegramu se javila čitateljica iz Đakova, s pričom o tome kakve probleme joj je izazvao nered koji je zbog pozitivnog nalaza jedne djelatnice zavladao u đakovačkom Domu zdravlja. Svoju priču potkrijepila je medicinskom dokumentacijom koju smo dobili na uvid. Čitateljica pati od hipotireoze, usporenog rada štitnjače. Zbog svog stanja u petak ujutro mora otići na kontrolu u osječku bolnicu. Onamo mora donijeti nalaz hormona, koji ne smije biti stariji od nekoliko dana, i koji bi joj trebali napraviti u đakovačkom Domu zdravlja.

“Uputnica za vađenje krvi poslana je u laboratorij, kamo sam u ponedjeljak ujutro došla baš u trenutku kada je neka medicinska sestra ili liječnica na vrata lijepila nekakav natpis. Kada sam joj rekla da moram u laboratorij, odgovorila mi je da ne mogu ući, jer laboratorij ne radi do daljnjega. Nije mi objasnila zašto, samo je ponavljala da ne radi i zaključala vrata”, priča nam gospođa.

Ništa bez fizičke uputnice

Kasnije tijekom ponedjeljka gospođa je iz lokalnih medija doznala da će vađenje krvi za pacijente iz Đakova biti organizirano u srijedu ujutro. “Jučer sam prije 7.00 otišla u ambulantu svoga liječnika, gdje mi je medicinska sestra rekla da su oni dobili dopis da se krv vadi samo u hitnim slučajevima. Ondje nisam bila jedina, sve je bilo puno ljudi koji su se susreli s istim problemom“, kaže nam čitateljica.

“Naravno, svi su bili ljutiti, netko je naglas komentirao da ćemo prije pomrijeti od bolesti koje imamo nego što nas stigne ubiti korona. Ponovo sam otišla u laboratorij, gdje se već rano ujutro formirao ogroman red. Uspjela sam naći jednu od tehničarki koje vade krv. Ona mi je rekla da mi ne može izvaditi krv jer je moja uputnica u računalu, a oni prihvaćaju samo fizičke uputnice, i to one na kojima piše da je vađenje krvi hitno“, priča nam čitateljica.

Ne može na vađenje krvi u Osijek

Gospođa je uputnicu pokušala nabaviti kod obiteljskog liječnika, ali pritom se susrela s novim problemom – nikako ne uspijeva stupiti u kontakt sa svojim obiteljskim liječnikom. “Prije dolaska na pregled svojoj obiteljskoj liječnici moram se najaviti telefonski. No, kada zovem, nitko mi se ne javlja. Dakle, nema načina da dobijem uputnicu za vađenje krvi, što znači da ne mogu na pregled zakazan u petak u Osijeku”, žali se čitateljica.

Posebno je ogorčena zbog toga što jednostavan nalaz ne može dobiti u mjestu u kojem živi. “Naravno, krv bih mogla izvaditi i u Osijeku, ali i za to moram dobiti uputnicu. Osim toga, tako bih izgubila cijeli dan, a privatnica sam i ne mogu si to dopustiti, tim prije što u petak ponovo moram u Osijek na kontrolu. Čak i da sam odlučila onamo otići izvaditi krv, pitanje je bi li nalaz bio gotov za dva dana”, ljuti se gospođa.

Laboratorij zatvoren zbog korone

Objašnjenje za zbrku koja vlada u Domu zdravlja Đakovo potražili smo od nadležnih. U ovom slučaju to je Mato Lukić, ravnatelj Doma zdravlja Osječko-baranjske županije, pod čijom ingerencijom je i zdravstvena ustanova u Đakovu. Ravnatelj nije bio iznenađen kada smo mu rekli da se pacijentica u tom gradu susrela s problemima.

“Od ponedjeljka ujutro mi smo, prema uputi epidemiologa, zatvorili laboratoriji u Đakovu. Jedna tehničarka je od preksinoć pozitivna na Covid-19. Iz tog razloga, ostali djelatnici upućeni su u samoizolaciju, i u utorak su uzeti njihovi uzorci”, kazao nam je ravnatelj. Među djelatnicima laboratorija čiji su uzorci do sada obrađeni nema novih pozitivnih, dodaje Lukić, ali laboratorij neće biti otvoren dva tjedna.

Iduća dva tjedna izvanredne mjere

“Da bismo pacijente zbrinuli, dogovorili smo da će krv biti izvađena pacijentima koje obiteljski liječnici pošalju u centralnu zgradu Doma zdravlja. Mi uzorke krvi vozimo u drugi laboratorij na području županije, koji će ih umjesto Doma zdravlja Đakovo obrađivati narednih 14 dana, koliko traje propisana mjera samoizolacije”, kaže ravnatelj.

“Pacijentica koja nije mogla izvaditi krv to mora riješiti sa svojim obiteljskim liječnikom. Pacijenti dolaze isključivo na uputnicu obiteljskog liječnika”, dodaje. Na primjedbu pacijentice kako ona ima uputnicu, samo ne isprintanu, nego elektronsku, ravnatelj odgovara da zbog izvanredne situacije iduća dva tjedna mogu primati samo fizičke uputnice.

Što ako se obiteljski liječnik ne javlja?

“Kako je laboratorij preseljen, računalni program koji imamo nam ne dopušta da radimo drugačije. Nažalost, ova dva tjedna morat ćemo uzimati samo žive uputnice. Ali obiteljski liječnik donosi odluku je li riječ o hitnom slučaju, i treba li vaditi krv, ili pacijent može pričekati dva tjedna. Organizirano je, ali stvar je na ordinacijama obiteljske medicine hoće li svoje pacijente uputiti na vađenje krvi”, objašnjava gospodin Lukić.

Ravnatelj Doma zdravlja Osječko-baranjske županije kaže kako ne može pomoći ni po pitanju obiteljskog liječnika koji se ne javlja na telefon. “Ne znam o kojoj se konkretno ambulanti radi, ali samo 25 posto ordinacija je u sklopu Doma zdravlja, ostale su privatne. Često nam se pacijenti žale da ne mogu stupiti u kontakt s liječnikom, ali mi tu ne možemo ništa jer to jednostavno nije u našoj nadležnosti”, zaključuje ravnatelj Lukić.

Upit o okolnostima iz ovog slučaja, kao i o stanju u Domu zdravlja Đakovo, u srijedu smo poslali i Ministarstva zdravstva. Odgovor i dalje čekamo.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu