Tihi srčani udar možda ne izgleda dramatično, ali zbilja je opasan; evo par savjeta kako ga prepoznati

Ono što ga čini posebno opasnim jest to što često ostaje neprimijećen

ZADNJA IZMJENA: ožu 12, 2019
Foto: Patrick J. Lynch

Kako ime sugerira, tihi srčani udar može proći neprimijećeno jer simptomi nisu dramatični kao kod klasičnog srčanog udara i možemo ih lako zamijeniti za nešto drugo, piše Medical Daily. Puno ljudi vjeruje da srčani udar prati jaka bol u prsima, kao da vas pritišće teški teret. Ali kod srčanog udara možete samo osjećati mučninu i vrtoglavicu pa vam se čini da ste nešto loše pojeli ili ste umorni.

Simptomi mogu uključivati kratkoću daha i nelagodu u drugim dijelovima tijela osim u prsima, u leđima, vratu ili u obje ruke, vilici ili trbuhu. Mogu se javiti simptomi koje povezujemo sa želudcem; mučnina, povraćanje, žgaravica. Iako se umor i žgaravica nekim ljudima češće javljaju, ako su neobjašnjivi i jaki, oni mogu biti i znak da se nešto zbiva.

Rizične skupine

Simptomi tihog srčanog udara češće pogađaju starije ljude, osobito iznad 75 godina, više žene nego muškarce, kažu iz Mayo klinke. Žene imaju veći rizik problema s malim krvnim žilama, a tihi srčani udar se tamo zbiva. To je razlog zašto žene ne bi trebale ignorirati neuobičajene promjene u tijelu iako one ne izgledaju prijeteće.

Ono što tihi srčani udar čini opasnim pa i smrtnim, je, da ako je neprimijećen, pacijent neće dobiti potrebnu terapiju. Neki put pacijenti saznaju da su imali srčani udar tek kada obavljaju rutinski elektrokardiogram. Tihi srčani udar liječi se na isti način kao i tradicionalni. Rizični faktori za oba udara su isti, pušenje, prekomjerna težina, visok kolesterol i krvni tlak, nekretanje.

Eva Benedik
Telegram autor
1999 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program