Nekad je nužno odabrati stranu

Tko je i kada izmislio čips? Postoje razne teorije, ali nitko ne zna koja je točna

Postoji teza o zahtjevnom gostu kojem se nije dopao pomfrit pa ga je kuhar tanko izrezao i bijesno jos ispekao

FOTO: Wikimedia/OSU Special Collections & Archives : Commons @ Flickr Commons

U ljeto 1853. godine u zalogajnici Moon’s Lake House u Saratoga Springsu, u državi New York, Cornelius Vanderbilt, bogati vlasnik parobroda, čekao je svoju večeru. U kuhinji ju je pripremao George Crum, afroamerički kuhar, pekući vjerojatno jarebicu ili šljuku, posluženu uz pomfrit. Ali kada je tanjur stigao pred Vanderbilta, on ga je odbio, kazavši da je pomfrit predebeo.

Kuhar Crum nije dobro primio kritiku. Bijesan, izrezao je krumpir na najtanje moguće kriške i ubacio ga u vruće ulje pa poslao za stol Vanderbiltu. A brodaru se novi krumpir silno dopao. Vlasnica zalogajnice Harriet Moon objavila je da će se krumpirov čips servirati u finome papiru kao specijalitet kuće. Kasnije je Crum u blizini otvorio svoj restoran, Crum’s Place. Tamo su milijunaši kao Vanderbilt satima stajali u redu za Saratoga čips, kaže priča. Više od 150 godina kasnije Crumova poslastica stekla je još veću slavu.

Pojavljuju se razne teze i godine

Ovo je često ponavljana priča kako je nastao čips. Priča je dobra ali to se nije dogodilo, piše JSTOR DAILY. Cornelius Vanderbilt je lažno optužen kao teška mušterija, a to ljeto je, sa svojom obitelji, putovao Europom iako je često svraćao u Saratogu. Osim toga, Moonovi su kupili Lake House tek 1854.godine. I najvažnije, krumpirov čips 1853. godine u Saratogi nije bio nova stvar. New York Herald je 1849. godine predstavio kuharicu Elizu, iz Lake Housea, čije je pripremanje krumpira bilo jedna od glavnih znamenitosti Saratoge. “Tko bi rekao da običan krumpir može biti takva poslastica” pisali su.

Akademici su proveli godine raspetljavajući ove izmišljotine ali čak je i Potato Chips/Food Association 1976.godine stavila spomen ploču, ubrzo ukradenu, blizu zalogajnice Lake House slaveći Crumov kulinarski doprinos. Moon’s Lake House počela se smatrati zaslužnom za nastanak čipsa sredinom 1800. godine. Prvo spominjanje Cruma datira iz 1885. godine. A Vanderbilt se prvi puta spominje u reklami 120 godina kasnije.

Nikad nećemo otkriti pravu priču

Crno-bijeli oglas tvrtke St. Regis Paper Company koja je proizvela ambalažu za čips imao je Crumov portret ispod naslova “Ovaj je čovjek kuhao za Commodore Vanderbilta i Jay Goulda i potaknuo biznis vrijedan milijarde”. Knjiga kuharica Vanderbiltovog potomka iz 1977. godine, Vanderbiltu je dala glavnu ulogu ističući ovu zahtjevnu mušteriju kao tvorca čipsa.

Nedavno je povjesničar Dave Mitchell istraživao ljude potencijalno zaslužne za stvaranje krumpirovog čipsa, uključujući kuharicu Elizu, Vanderbilta, oboje Moonovih, Crumovu sestru Kate Wicks, upravitelja restorana i razne kuhare Lake Housea. Mitchellova je istraga uključila i mogućnost da krumpir uopće nije nastao u Saratogi, iako je tamo stekao popularnost. A čini se da pravo porijeklo prženog hrskavog krumpira nikada nećemo saznati, zaključio je Mitchell.