Život

Totalno fora: NASA je objavila panoramsku fotografiju Marsa koju je snimio rover Perseverance

Fotografija pokazuje rub kratera Jezera

This NASA photo released on February 24, 2021 shows NASA’s Mars 2020 Perseverance rover as it got its first high-definition look around its new home in Jezero Crater on February 21, 2021 after rotating its mast, or “head,” 360 degrees, allowing the rover’s Mastcam-Z instrument to capture its first panorama after touching down on the Red Planet on February 18, 2021. (Photo by Handout / NASA/JPL-CALTECH / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NASA/JPL-Caltech" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
FOTO: AFP

NASA je u srijedu objavila spektakularnu panoramsku fotografiju Marsa koju je snimio Perseverance (Ustrajnost) na području na koje je robotsko vozilo sletjelo prošlog tjedna.

Fotografija koja je sastavljena od nekoliko snimaka koje je načinilo vozilo, pokazuje rub kratera Jezera u kojemu je, misle znanstvenici, bilo duboko jezero u koje se ulijevala rijeka prije 3,5 milijarda godina. Rover je načinio 142 snimke u 360 stupnjeva pomoću uređaja visoke razlučivosti montiranih na njegovu jarbolu.

“Smjestili smo se na jako dobrom položaju na kojemu možemo vidjeti značajke veoma slične onima koje su Spirit, Opportunity i Curiosity (tri robotska vozila koja su se prije Perseverancea spustila na Crveni planet) pronašli na mjestu njihova slijetanja”, izrazio je zadovoljstvo Jim Bell sa sveučilišta u Arizoni.

Potraga za životom na Marsu

Glavna zadaća Američke svemirske agencije je pronaći tragove nekadašnjeg života na Crvenom planetu tako što će tijekom barem dvije godine prikupiti tridesetak uzoraka stijena.

Kamere Perseverancea pomoći će znanstvenicima da otkriju geološku povijest i atmosferske uvjete u krateru i utvrde sastav stijena i naslaga koje će se uzorkovati i donijeti na Zemlju u nekoj budućoj misiji planiranoj u 2030-ima.

NASA je još u ponedjeljak objavila dva iznimna dokumenta koja je načinio rover, nevjerojatnu videosnimku spuštanja snimljenu iz svih kutova i audiosnimku marsovskog vjetrića, prvu takvu snimljenu na Crvenom planetu pomoću mikrofona.