Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Telegram.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Trend otvaranja burger barova očito ne posustaje; upravo je otvoren novi na dnu Mesničke. Imaju simpa priču

Vlasnici su veliki fanovi hrvatskog hip-hopa pa su se tako spojili s Renatom Đošićem, nekad Renmanom. Čovjek danas odlično kuha

ZADNJA IZMJENA: ožu 13, 2019

U Mesničkoj 6, u prostoru nekadašnjeg restorana Waves, prije dva tjedna počeo je raditi novi burger bar, Halper’s. Otvorio ga je bračni par, Josipa i Tomislav Rakačić, zajedno s prijateljima, kuharima Zlatkom Ivanišem i Renatom Đošićem. Halper’s sada gura ekipa koja ima ozbiljan staž u ugostiteljstvu.

Tomislav je godinama vodio poslovanje u Lisak cateringu, dok je Josipa na istoj poziciji bila u cateringu Kvatrić. “Jednog dana smo jednostavno odlučili da nam je dosta, da to više nećemo raditi za druge”, kaže nam 35-godišnjak. Dugo su prikupljali znanje i odlučili ga naprosto primijeniti negdje gdje mogu napraviti stvari onako kako žele. I sad su napokon pokrenuli svoj projekt.

Burger Klasičar u brioche pecivu, 54 kune Borko Vukosav
Interijer u Mesničkoj 6 Borko Vukosav

Znaju se zbog hip-hopa

Renata, kuhara u Halpers’u, poznaju već dugo, ali iz nekog drugog svijeta. “Josipa i ja smo odrasli na njegovoj glazbi”, kaže nam Tomislav, a tu možda treba pojasniti stvari. Renato Đošić možda vam je poznatiji pod imenom Renman, kao jedan od pionira hrvatske hip-hop scene. A Tomislav i Josipa pasionirani su obožavatelji i poznavatelji hrvatskog hip-hopa. I otuda poznanstvo.

Renato Đošić, nekad poznat kao Renman, kuhar je u Halper’su Borko Vukosav

Dok su se oni bavili hranom, Renato se bavio mnogočim. Između svega ostalog, radio je kao voditelj glazbene emisije, bavio se slikarstvom, scenografijom, a posljednjih nekoliko godina ozbiljnije se posvetio kuhanju. Završio je ugostiteljsku školu, a bio je i angažiran nekoliko godina za redom kao kuhar na Adventu, u raznim kućicama, poput Rougemarinove Marina Medaka, što je ozbiljna referenca, ili na Burger Festu u Đurinoj hiži te na kućici Čudna šuma Bolesne Braće.

Vlasnici, bračni par Josipa i Tomislav Rakačić Borko Vukosav

Godinama su skupljali sitnice

Sad su zajedno odlučili ući u ovaj projekt, a onda su našli ovaj prostor u Mesničkoj u kojemu je, dakle, ranije bio Waves. “Sve što smo mogli smo promijenili. Naravno, nismo baš smjeli rušiti zidove, ipak je ovo zgrada stara 120 godina”, priča Tomislav. To je bio poprilično opsežan projekt, kaže. “Htjeli smo postići neki retro chic, a sve smo zapravo radili i osmišljavali samostalno. Kako to već obično ide, nismo imali neka dobra iskustva s majstorima”, priča nam Tomislav. Dosta je očito da je posebno ponosan na staru Renault četvorku iz šezdesetih čiji stražnji dio visi na zidu.

Auto su Renato i njegov šogor nabavili u Varaždinu, a zatim sami izrezali i montirali u prostor lokala, gdje funkcionira kao neobičan stalak za tv ekran. U lokalu je još mnoštvo nostalgičnih predmeta i sitnica koje vraćaju u prošlost, a koje je ova ekipa već dulje vrijeme skupljala, poput starih automobilskih tablica, radio-prijemnika, fotoaparata…

Renault 4 je zapravo stalak za TV Borko Vukosav

Demokratsko osmišljavanje ponude

Iako je uređenje uzelo vremena i energije, najveći dio projekta ipak je bilo osmišljavanje ponude i recepata. Na meniju trenutno imaju šest burgera, kojima cijene variraju od 38 do 42 kune. Rade ih s vlastitim umacima i namazima, a sve su ih osmisli svi oni, zajedno. Kažu da im je najvažnije da su im burgeri originalne recepture i da se sve radi sa svježim i kvalitetnim namirnicama. “Ništa ne može doći pred goste, a da najprije to ne testiramo Josipa, Zlatko i Renato, ja. Maksimalno smo angažirani oko svake, i najmanje stavke iz ponude”, tvrdi Tomislav.

Surađuju s popularnom mesnicom Igomat iz Samobora. “Dečki meso obrađuju po našoj recepturi, jako su otvoreni za suradnju i drže se dogovora maksimalno”, kaže Tomislav. Ostale namirnice stižu sa zagrebačkih tržnica, iz OPG-ova,tvrde. U Halper’su, osim burgera, možete birati između dvije salate, sendviča Picek i pajcek, a petkom i prženih lignji s njihovim domaćim tartar umakom. Prije nekoliko dana u ponudu su uključili i doručak. Gosti mogu birati između nekoliko mogućnosti, a uglavnom uključuju jaja na nekoliko načina, s raznim dodacima, koji košta između 40 i 65 kuna.

Halper’sov doručak: jaja, toast, cherry rajčice, kobasice, dimljena slanina (45 kuna) Borko Vukosav

Imaju i veganski burger, za koji Tomislav kaže da odlično prolazi. Toče Grif Zagrebačke pivovare, imaju nekoliko craft piva iz pivovare Medvedgrad i nekoliko etiketa vina.

Halper’s je u Mesničkoj 6 Borko Vukosav

Josipa Lenić
Telegram autor
43 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program