Trump je uzrujao američke Nobelovce, pisali su mu jer je prestao financirati istraživanja o koroni u Kini

Visokom dužnosniku Trumpove administracije, Alexu Azaru, njih 77 napisalo je pismo

ZADNJA IZMJENA: svi 23, 2020
Foto: Getty Images
Što se upravo događa s koronavirusom:

U otvorenom pismu najvišem dužnosniku Trumpove administracije, Alexu Azaru, 77 američkih Nobelovaca kaže da su “ozbiljno zabrinuti” zbog nedavnog naglog ukidanja saveznih davanja američkoj neprofitnoj organizaciji koja istražuje koronavirusne bolesti u Kini, piše NPR. Laureati kažu da je taj potez “opasan presedan uplitanja u područje znanosti i lišava naciju i svijet visoko cijenjene znanosti koja bi moga pomoći u kontroli jedne od najvećih zdravstvenih kriza u modernoj povijesti kao i onih koje se mogu pojaviti u budućnosti.”

Znanstvena istraživačka skupina EcoHealth Alliance specijalizirala se za lov na viruse širom svijeta. Godinama su njihovi znanstvenici lovili šišmiše u Kini kako bi provjerili postoje li u njihovoj krvi ili slini novi koronavirusi koji bi mogli izazvati sljedeću pandemiju kod ljudi. Prošle godine dobili su četiri milijuna dolara za pokrivanje sljedećih pet godina istraživanja.

Priče o virusu iz laboratoriju

Zatim su prošlog mjeseca razni američki dužnosnici, predvođeni predsjednikom, počeli govoriti o tome da je virus slučajno izašao iz laboratorija u Wuhanu s kojim EcoHealth Alliance radi.

Vodeći virolozi koji su upoznati s laboratorijskim nezgodama i načinom na koji se provodi istraživanje koronavirusa, smatraju da je to gotovo nemoguće. Ipak, nekoliko dana poslije na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući, Trump je ukinuo financiranje EcoHealtha, pogrešno podrazumijevajući da sav novac ide laboratoriju u Wuhanu.

Nobelovci traže reviziju odluke

Predsjednik EcoHealth Allience, Peter Daszak rekao je da su izgubili mogućnost traženja novih virusa u Kini, a međunarodni znanstvenici izgubili su pristup ogromnoj zbirci prikupljenih različitih koronavirusa, uključujući 50 onih iz kategorije koji su 2002.godine izazvali SARS i ovih novih za COVID-19. U emailu koji je National Institute of Health uputio EcoHealthu piše da se njihov projekt ne uklapa u ciljeve i prioritete koje imaju.

U svom jučerašnjem pismu, 77 dobitnika Nobelove nagrade odbacuju argumente kao “besmislene”. Prijava za dodjelu potpore EcoHealthu dobila je “ocjenu visokog prioriteta” kažu, i dodaju da je upravo sada vrijeme kada trebamo podržati takvo istraživanje ako želimo kontrolirati pandemiju. Nobelovci pozivaju na temeljitu reviziju radnji koje su dovele do odluke o ukidanju financiranja i odgovarajuće korake za otklanjanje nepravdi koje su počinjene opozivom pomoći.

Eva Benedik
Telegram autor
1921 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program