Trump opet širio dezinformacije o koroni, Facebook i Twitter ga ušutkali

Facebook mu je uklonio post, Twitter ga je blokirao

ZADNJA IZMJENA: kol 6, 2020
Foto: AFP
Što se upravo događa s koronavirusom:

Facebook i Twitter jučer su poduzeli izvanrednu akciju protiv predsjednika Trumpa zbog širenja dezinformacija o koronavirusu kada su službeni računi predsjednikove kampanje za reizbor prekršili pravila ovih kompanija.

Facebook je sa službenog računa uklonio post videoisječka iz intervjua Fox Newsu u kojem je predsjednik Trump kazao kako su djeca “gotovo imuna” na Covid-19. Twitter je zahtijevao da Trumpova kampanja izbriše s računa tvit s istim videozapisom, u međuvremenu ga blokiravši, piše The Washington Post.

Tri mjeseca do izbora

Združena akcija dviju kompanija stiže 3 mjeseca prije američkih predsjedničkih izbora gdje će Trumpov glavni problem biti upravljanje pandemijom. Društvene mreže su jasno dale do znanja da netočne informacije oko pandemije neće tolerirati.

Zuckerberg je dugo bio zagovornik slobodnog govora na Facebooku. Krajem lipnja je, izložen pritisku, kazao da će kompanija uklanjati postove koji potiču na nasilje ili mogu utjecati na izbore.

U uklonjenom videu čuje se Trumpa kako kaže da se škole trebaju otvoriti. “Ako pogledate djecu, djeca su, gotovo definitivno, definitivno, imuna na ovu bolest” te da imaju jači imunološki sustav.

Twitter agresivniji

Već prije, kompanije društvenih medija su poručile da neće tolerirati dezinformacije o globalnoj pandemiji. Twitter je zauzeo agresivnije stajalište od Facebooka i maknuo nekoliko Trumpovih tvitova, blokirajući i njegovog sina Donalda juniora na 12 sati zbog kršenja pravila. Račun Trumpove kampanje na Twitteru opet je od sinoć aktivan, nakon uklanjanja posta.

Inače, iako mnoga djeca imaju blaže simptome bolesti, mogu ga prenijeti na druge ljude, na odrasle osobe u kući ili na učitelje.

Uklonjeni oglasi

Facebook je prije deaktivirao desetak oglasa koje je postavila kampanja za ponovni izbor predsjednika Trumpa, jer su uključivali simbole koje su nacisti nekoć koristili za označavanje političkih zatvorenika u koncentracijskim logorima.

Facebook se suočava sa sve jačim zahtjevima da bolje moderira svoju stranicu. Zuckerberg je, a ostalim direktorima tehnoloških kompanija, svjedočio na Capitol Hillu prije tjedan dana i kazao da tvrtka ima cilj biti platforma za sve ideje i da ne želi da Facebook bude ideološki pristran.

Eva Benedik
Telegram autor
1917 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program