Život

Trump se provozao oko bolnice kako bi mahao fanovima. Sad ga masovno napadaju da je ugrozio svoj tim

Ljudi koji su bili s njim u automobili, vjerojatno tajna služba, sad moraju u karantenu

FOTO: Screenshot Twitter

Kratki izlazak američkoga predsjednika Donalda Trumpa iz bolnice u kojoj se liječi od COVID-a 19 kako bi iz automobila mahnuo okupljenim pristašama, izazvala je brojna upozorenja te kritike da je zbog političkih bodova ugrozio zdravlje drugih ljudi. Trump je u nedjelju navečer snimljen kako sa stražnjega sjedala crnoga automobila, s maskom na licu, maše pristašama okupljenima ispred vojne bolnice Walter Reed u predgrađu Washingtona. Za vrijeme vožnje, s njim su se u automobilu mogle vidjeti još dvije osobe.

Pacijenti kod kojih se utvrdi zaraza koronavirusom uglavnom moraju ostati 14 dana u karanteni, koliko je uobičajeno vrijeme inkubacije za koronavirus, kako ne bi zarazili druge osobe. Trump je pozitivan test na koronavirus dobio u četvrtak, no da je zaražen priopćeno je tek u petak ujutro. Neposredno prije izlaska iz bolnice, Trump je na Twitteru objavio video u kojemu kaže da će priprema “malo iznenađenje velikim domoljubima koji su se okupili na ulici”.

Glasnogovornik Bijele kuće Judd Deere Trumpov izlazak iz bolnice opisao je kao “kratku vožnju u motoriziranoj povorci kako bi mahnuo pristašama” te je dodao da se Trump vrlo brzo vratio u bolnički apartman. Deere je istaknuo da su “poduzete prikladne mjere opreza” prije vožnje kako bi se zaštitio predsjednik i oni koji ga podupiru. “Potez je odobrio liječnički tim”, dodao je.

Liječnici nisu sretni

Ubrzo su uslijedile kritike, među kojima je i ona liječnika iz bolnice Walter Reed. “Svaka osoba u automobilu tijekom te potpuno nepotrebne predsjedničke vožnje sada mora na 14 dana u karantenu”, napisao je na Twitteru James Phillips, liječnik i profesor hitne medicine na Sveučilištu George Washington. “Mogli bi se razboljeti. Mogli bi umrijeti. Zbog političke predstave.”

Senator Brian Schatz, demokrat s Havaja, dodao je da “moli za zdravlje pripadnika tajne službe koji su bili u Trumpovoj pratnji: njima je jasno da je rizik dio njihova posla, samo što ne bi trebali biti dovedeni u situaciju da moraju razmišljati da im opasnost prijeti od osobe koju štite”. Bilo je i poruka potpore pa je tako republikanac Greg Abbott, guverner Teksasa, na vijesti o Trumpovoj vožnji oko bolnice na Twitteru napisao kako se čini da se Trump brzo oporavio od COVID-a. “Tolike su molitve uslišane”, dodao je.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu