Život

U Britaniji prvi put procvjetao rijedak amazonski kaktus. Spektakl je trajao samo 12 sati

Dva sata nakon što se otvorio, miris mjesečevog kaktusa promijenio se u miris truljenja, a onda je umro

FOTO: screenshot/youtube

Rijedak mjesečev kaktus iz amazonske prašume procvjetao je po prvi puta u Velikoj Britaniji, u botaničkome vrtu Sveučilišta Cambridge, javio je SkyNews.

Cvijet mjesečevog kaktusa traje samo 12 sati, od zalaska sunca do izlaska sunca, i zabilježen je u live streamu kojeg je gledalo na tisuće ljudi širom svijeta. Stručnjaci iz botaničkog vrta Sveučilišta Cambridge držali su noćnu stražu tijekom cijeloga tjedna da ne bi propustili cvatnju.

Nakon dva sata počne truliti i smrdjeti

Veliki bijeli cvijet, promjera 28 centimetara, širi prekrasan opojni slatkasti miris koji neki stručnjaci uspoređuju s jedim od parfema pjevačice Rihanne, sličan gardeniji i jasminu, da bi privukao svoje oprašivače, dvije vrste jastreba.

Dva sata nakon što se potpuno otvorio, njegov miris se mijenja u puno neugodniji, užegliji miris truljenja prije nego cvijet posve umre kako stiže zora. Smatra se da cvijet umire brzo nakon cvjetanja jer nije baš uspješan u samooprašivanju. Ali biljka nastavlja živjeti i slati nove cvjetnice.

Očekuje se da će odsad redovito cvjetati

Alex Summers, nadzornik staklenika sa Sveučilišta Cambridge odgovoran je za uzgoj i njegovanje neobičnog kaktusa. On je i primijetio da su se krajem studenoga, na visini od 12 metara oko vodenog kestena, pojavili prvi pupoljci, a kako je to jako visoko lako se moglo i propustiti. Summers je kazao da očekuje da će kaktus od sada većinu godina cvjetati.

Mjesečev cvijet je epifit što znači da se oslanja na drugu biljku. Stabljike nisu poput običnog bodljikavog kaktusa jer su glatke i poput lišća, a omotavaju se oko debla domaćina.

U prašumi je ovaj kaktus vezan za drugu biljku da bi zadržao poziciju iznad sezonskih poplavnih voda iz Amazone i njezinih izdanaka. Ti vodeni putevi su važni za širenje mjesečevog kaktusa jer tako sjeme otpluta, omogućujući novoj biljci da ode od matične biljke kako bi pronašla drugu pukotinu na drvu u kojoj će se smjestiti i rasti.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu