U Čakovcu je pacijent preminuo tijekom hemodijalize. Evo dosad poznatih detalja tragičnog slučaja

Navodno je kriva medicinska sestra koja je čovjeku dala sredstvo koje se ne smije primati intravenozno

ZADNJA IZMJENA: ruj 30, 2020
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

U Županijskoj bolnici u Čakovcu u utorak je na rutinskoj terapiji hemodijalize umro 62-godišnji pacijent. Iz bolnice su smjesta priznali da je pacijent umro zbog pogreške tijekom tretmana, kada su mu tijekom hemodijalize dali krivo sredstvo. Prema riječima ministar zdravstva, grešku je učinila medicinska sestra. Ravnatelj bolnice izrazio je žaljenje zbog kobne pogreške, obećavši potpunu transparentnost u izvještavanju javnosti o razvoju događaja. Sin je događaj prijavio čakovečkoj policiji kao kazneno djelo. Donosimo sve za sada poznate detalje.

1. Iz bolnice priznaju propust

Svoj propust su iz bolnice priznali odmah, objasnivši ga u priopćenju javnosti. Napisali su da se jučer čakovečkoj bolnici dogodio „neočekivani neželjeni događaj s posljedicom smrtnog ishoda“. Pacijent A.T., rođen 1958. godine, koji je bio u samoizolaciji zbog mogućnosti da se zarazio u kontaktu s pozitivnom osobom na COVID-19, podvrgnut je rutinskoj terapiji hemodijalize.

Dodaje se da je „tijekom postupka intravenski primijenjeno nedozvoljeno sredstvo koje se inače rutinski primjenjuje u lokalnoj primjeni kod takvih i sličnih postupaka“. Usprkos tome što je osoblje bolnice smjesta počelo „maksimalno intenzivno i reanimacijsko liječenje“, pacijentu nije bilo spasa. „Nastupilo je multiorgansko zatajenje organa i smrt pacijenta“, priopćili su iz bolnice, dodavši da će nad tijelom nesretnog A.T.-a biti obavljena obdukcija.

2. Tko je pogriješio?

Odgovor na ovo pitanje javnosti je dao ministar zdravstva Vili Beroš, koji je rekao da je za pogrešku koja je pacijenta stajala života kriva medicinska sestra, javlja Index.hr. Beroš je prvo rekao da „ovdje nije riječ o liječničkoj grešci.“ Kada su ga novinari pitali je li grešku učinila medicinska sestra, odgovorio je potvrdno.

Ipak, na konferenciji za medije koju je održao tijekom poslijepodneva, Beroš je rekao da treba pričekati rezultate inspekcijskog nadzora. “Riječ je o sumnji na stručnu pogrešku koju treba dokazati”, istaknuo je, dodavši da je dobio informaciju koja nije provjerena da su sudionici priznali pogrešku, prenosi RTL. Ministar nije želio ići u detalje o pogrešci koja se dogodila u Čakovcu, pa je više o tome medijima otkrio ravnatelj bolnice.

3. Što kaže ravnatelj?

Ravnatelj bolnice doc.dr. Tomislav Novinščak nije želio mnogo otkriti o sredstvu koje je korišteno tijekom spornog postupka hemodijalize. Dao je slikovitu usporedbu prema kojoj se da iščitati, pišu 24sata, da je riječ o nekom sredstvu koje se redovito primjenjuje vanjskom upotrebom i lokalno negdje na tijelu, ali nikako ne smije intravenozno dospjeti u krvotok.

Isto je ravnatelj rekao za Index.hr. “Procedura hemodijalize je izrazito složena i medicinsko sredstvo se pritom primjenjuje lokalno, a tom je pacijentu dano intravenski. Dakle, to medicinsko sredstvo se nije smjelo dati u žilu“, kazao je.

Dr. Novinščak nije mogao odgovoriti na pitanje tko je krivac za smrt 62-godišnjaka. Naglasio je, međutim, da se u čakovečkoj bolnici godišnje obavi više od milijun različitih intravenskih aplikacija, i da se ne sjeća da se nešto ovako ikada dogodilo. Ravnatelj je na kraju izrazio duboko žaljenje zbog tragedije, i obećao da će o svemu transparentno izvještavati javnost.

4. Slijedi istraga

Nakon smrti uzrokovane ovakvom medicinskom pogreškom, logično je očekivati temeljitu istragu. Iz bolnice nisu išli u detalje o tom koraku; naprosto su napisali da se „provode propisani postupci i procedure radi razjašnjenja neočekivanog neželjenog događaja.“

Nešto više rekao je ministar Beroš, koji je u razgovoru za Index.hr naglasio kako treba pričekati da zdravstvena inspekcija utvrdi što se točno dogodilo i kako je došlo do greške. “Ako bude potrebe, onda će se sve slati i na DORH, tako to bolnice rade. I onda je dalje sve na institucijama”, rekao nam je Beroš.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2153 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program