U čemu je problem da šef stožera s koronom kosi pred kućom? Jer je čovjek koji je orao svoje polje kažnjen s 8000 kn

Čini nam se da je ipak malo prekršio pravila

ZADNJA IZMJENA: ruj 4, 2020
Foto: 034portal
Što se upravo događa s koronavirusom:

Portal 034 danas je objavio fotografije šefa požeškog stožera, kako kosi travu ispred svoje kuće. Načelnik lokalnog stožera Vedran Neferović zaražen je koronom i trebao bi se nalaziti u strogoj izolaciji, kako ne bi predstavljao opasnost za svoju okolinu.

U odredbama za kućnu samoizolaciju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo stoji da bi se trebalo ograničiti kretanje po kući i u zajedničkom prostoru. Članovima kućanstva se nalaže da trebaju boraviti u drugoj prostoriji, te održavati najmanje jedan metar distance od bolesne osobe i dolaziti što manje u kontakt s njime. Neferović, čije je fotografije prvi objavio portal 034, travu je kosio u društvu djeteta.

Dobio 8000 kuna kazne zbog gnoja

U proteklih nekoliko mjeseci obične se građane kritiziralo, pa i kažnjavalo za slično kršenje mjera samoizolacije. Pamti se slučaj čovjeka s maruševečkog područja, koji je sredinom ožujka zaradio kaznu od 8000 kuna jer je kršio mjere samoizolacije, tako što je otišao voziti gnoj na polje.

Sam Neferović kritizirao je građane zbog pomankanja samokontrole. U srpnju je komentirao kako je fascinantan broj kontakata koje su imali povratnici, te da su se previše opustili.

“Trebali bi i sami pokazati malo više samokontrole, ako se vraćaju primjerice iz neke druge zemlje, onda bi prvih dana svakako trebali paziti da ipak ne ostvaruju previše kontakata s ljudima, jer se samo takvim ponašanjem može spriječiti nekontrolirano širenje zaraze”, govorio je tada.

Slabo i konfuzno upravljanje situacijom

Jasno je kako načelnika Neferovića zbog košenja neće dočekati kazna od 8000 kuna: od početka koronavirusa, hrvatski dužnosnici uglavnom se ponašaju točno onako, kako brane građanima. Često su snimani u iznimno bliskim kontaktima s rizičnim osoba, u zatvorenim i otvorenim prostorima.

Međutim, još više od licemjerja, slučaj načelnika Neferovića pokazuje koliko hrvatske vlasti slabo i konfuzno upravljaju trenutnom situacijom.

Među svjetskim znanstvenicima u posljednjih je nekoliko mjeseci došlo do konzenusa oko načina širenja koronavirusa. Opasnost od zaraze na otvorenom iznimno je niska, nekoliko puta manja od mogućnosti zaraze u zatvorenim prostorima kao što su domovi, uredi, crkve ili javni prijevoz.

Aktivnosti na otvorenom manje su riskantne

U preporukama ugledne američke bolnice Mayo Clinic stoji kako je rizik vani puno manji nego unutra, te se ljudima savjetuju niskorizične aktivnosti kao što su trčanje, bicikliranje, roštilj i druženje s prijateljima na otvorenom. U brojnim drugim zemljama savjetuje se što više tjelesne aktivnosti i boravka na zraku, uz razumnu udaljenost i mjere opreza.

Naravno, za zaražene poput Neferovića, preporučuje se maksimalna izolacija. No, ako sa zaraženim ljudima niste u bliskom kontaktu poput grljenja ili ljubljenja, boravak na plaži ili u šumi ne predstavljaju značajan rizik.

Opasnost postoji, ali zdravstvene se vlasti u svojim uputama uglavnom slažu kako je puno manja nego kada s nekim dijelite zatvoreni prostor.

Što je na kraju opasno i kažnjivo?

Dok su druge zemlje ažurno i gotovo svakodnevno osvježavale svoje preporuke i projekcije, u skladu s relevantnim znanstvenim otkrićima o opasnostima od koronavirusa, hrvatski stožer uglavnom je djelovao prema političkim prilikama i uputama.

Kada je trebalo proglasiti pobjedu protiv korona, ona je najednom proglašena, iako je bilo jasno da će se zaraza kad-tad vratiti. Strože se mjere jedan dan najavljuju, da bi se idući dan proglašavale nepotrebnima, da bi ih se ponovno najavljivalo, i tako ukrug. U gotovo svakom ključnom aspektu krize – testiranja građana, nošenja maski, boravku na otvorenom – nacionalni je Stožer lutao i davao posve kriva objašnjenja, sve dok ih naglo nisu povlačili, bez jasne komunkacije.

Što nas je dovelo u situaciju da nitko više nije siguran je li košenje trave ili odvoz gnojiva kažnjivo ponašanje, posebno ako niste načelnik stožera.

Ivan Luzar
Telegram autor
1808 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program